Transplantace obličeje bude realitou možná i v Česku

Praha - Čeští lékaři se začínají zabývat možností, zda by i v podmínkách tuzemské medicíny bylo možné provádět tak složité operace, jako je transplantace obličeje. O novinkách v plastické chirurgii s nimi do Česka přijel diskutovat respektovaný chirurg českého původu Bohdan Pomahač, který už tvář vrátil sedmi lidem. V Česku se zatím provádějí jen rekonstrukce obličeje.

Čeští lékaři mají podle Pomahače o transplantace obličejů i částí těla zájem. „Zajímají je technické prvky té operace. Myslím si, že tady jsou lidi, kteří přemýšlí, že by podobný program začali dělat taky,“ říká Pomahač. Podle něj by Praha měla na to, stát se časem jedním z evropských center pro tyto zákroky. „Já si myslím, že nemusí být v Evropě víc než pět šest center, ale kde budou, pravděpodobně bude rozhodnuto tím, kdo začne takový program včas,“ dodal.

„Myslím si, že je reálné, aby transplantace tady mohly probíhat. Je to otázka odborného a politického rozhodnutí. Tým, který je schopen to dneska provést, tady máme a myslím si, že není jenom jeden,“ uvedl Bohumil Zálešák, místopředseda České společnosti plastické chirurgie primář oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc. 

Hlavní překážkou mohou být peníze

Jenže podle odborné společnosti má Česko sice dost zručných plastických chirurgů, na podobné zákroky ale nejsou zatím podmínky ani peníze. „Jsme strašně malou zemí, vezměte si Ameriku a nás. A pak je to možná i otázka dárců,“ říká plastický chirurg Jan Měšťák. Možnosti prorazit v takto unikátních transplantacích snižuje i fakt, že až deset procent českých lékařů dá namísto rekonstrukční chirurgii přednost lukrativnější práci na soukromých estetických klinikách.

Transplantace obličeje jsou mimořádně náročné a zdlouhavé. Vůbec první částečnou transplantaci si připsali na konto francouzští lékaři. V roce 2005 operovali osmatřicetileté ženě nos, ústa, bradu i tvář. O pět let později proběhla ve Španělsku první kompletní náhrada. Pacientem byl muž, který si obličej nešťastnou náhodou prostřelil. Zákrok trval 24 hodin. Rok poté provedl svou první úplnou transplantaci v USA Bohdan Pomahač. Celkem se podobných operací uskutečnilo na světě 35. Kromě zmíněných zemí je umí i lékaři v Belgii, Turecku a Číně. 

Rekonstrukční plastická chirurgie tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)

Pacienti v Česku mají možnost podstoupit rekonstrukci obličeje

V Česku se tedy transplantace obličeje zatím neprovádějí. Pacienti, které o část tváře připraví nemoc nebo úraz, ale podstupují rekonstrukci. Lékaři při ní pracují buď s tkání odebranou z pacientova těla nebo s protézou vyrobenou na míru. Rekonstrukce pomocí vlastní tkáně je vhodná zejména pro onkologické pacienty. Používá se při modelaci čelistí, lícních kostí, nosu i okolí očí.

Takovou rekonstrukci podstoupila například Božena Vafková. Před dvaceti lety přišla o část obličeje kvůli agresivnímu nádoru. Lékaři na operaci použili kůži ze zad pacientky. „Naše tkáně jsou živé, musí mít svoji vlastní výživu, přenášíme je z jiné části těla,“ uvedl Jiří Veselý, plastický chirurg, který operaci prováděl. Nový obličej jí podle vlastních slov vrátil chuť do života, přestože si na novou tvář musela chvíli zvykat a hojení trvalo týdny.

Při výrobě speciálních protéz pomáhají i 3D tiskárny

Příkladem pacienta se speciální protézou je například Zdeněk Hájek. Od dětství ho trápil nezhoubný nádor za levým okem. „Ten nádor začal vytlačovat oko ven. Bylo nutné ten nádor odstranit. Obě víčka i část obličeje,“ popisuje. Ostravští lékaři u něj použili moderní metodu, protézu vyrobila 3D tiskárna. „Silikonová, na míru zhotovená epitéza věrně garantuje veškeré detaily chybějící části obličeje,“ uvedl plastický chirurg Martin Paciorek. Chirurgové nejdřív voperují do obličeje titanové šrouby a do nich silikonou náhradu nasadí. Lékaři jsou takto schopni zrekonstruovat jakoukoliv část obličeje. Nejčastěji se jedná o ušní boltce, nos nebo horní čelist.