Válková slíbila ústupky v zákonu o státním zastupitelství

Praha – Ministerstvo spravedlnosti upraví návrh zákona o státním zastupitelství. Ministryně Helena Válková (ANO), která v posledních týdnech čelí kritice z mnoha stran, o zákonu jednala s předsedou Legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) a dohodli se, že se ministryně zcela vzdá vlivu na jmenování předsedů nově zaváděných Speciálních státních zastupitelství, která se mají specializovat na boj s korupcí. Speciální zastupitelství mají mít dvě úrovně, Válková zatím trvá na zavedení obou.

Připravovaný zákon o státním zastupitelství již kritizovali státní zástupci, opozice, protikorupční iniciativy, ale i zástupci koaliční ČSSD. Jsou přesvědčeni, že zákon omezí nezávislost žalobců a vyšetřování korupce vrátí pod pevnou kontrolu politiků. Koalice proto k jeho další přípravě sestavila pracovní skupinu. V rámci jednání skupiny se ministryně sešla s Jiřím Dienstbierem a navrhla ústupky, které se týkají způsobu výběru hlav Speciálních státních zastupitelství a Speciálního vrchního státního zastupitelství. „Nemáme problémy bavit se o počtu členů ve výběrových komisích na vedoucí státní zástupce, o jejich složení, o tom, že škrtneme možnost pro to, že by ministr mohl bez výběrového řízení vedoucího státního zástupce jmenovat, když by opakovaně selhalo výběrové řízení. Vůbec nemáme problém toto ustanovení vypustit,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

ČSSD však podle Jiřího Dienstbiera považuje za zbytečný i koncept dvoustupňového speciálního zastupitelství. „Podle nás to není úplně nejvhodnější řešení. My bychom preferovali, kdyby byl jeden speciál pod Nejvyšším státním zastupitelstvím. Aby byl zvlášť dvoustupňový speciál a vrchní státní zastupitelství, to považujeme za nadbytečné,“ řekl Jiří Dienstbier. Helena Válková zcela odmítá variantu, kterou by uvítala ČSSD – tj. zrušit vrchní státní zastupitelství a místo nich zavést zastupitelství specializovaná na vyšetřování korupce. Ministryně zatím trvá na tom, že budou speciální zastupitelství na dvou úrovních, naznačila však, že je možný kompromis s jednostupňovým speciálem při zachování stávající struktury státních zastupitelství. Takovou variantu navrhli lidovci, s jejichž zástupci v koaliční pracovní skupině se Válková sešla před schůzkou s Dienstbierem.

Helena Válková:

"Počítáme se zřízením dvoustupňového speciálu. Kompromisní řešení, o kterém můžeme dále vést debatu, je řešení, kde bychom zvažovali nutnost zachovat druhý stupeň speciálu (Speciální vrchní státní zastupitelství), jak to chtěla KDU-ČSL."

Zákon se podle Válkové může změnit i v dalších bodech. „Jsme ochotni upravit způsob odvolávání nejvyššího státního zástupce - omezit ho jen na případy kárného řízení a zrušit možnost odvolání vládou pro porušení povinností,“ upozornila. Terčem kritiky se ale stal její návrh právě kvůli speciálům, které se mají soustředit na vyšetřování korupčních kauz. „Vytváříme strukturu speciálních útvarů, které tím, že jejich šéfové budou jmenováni politikem, zkrátka budou pod kontrolou politiků. A na ně vyvádíme veškeré závažné hospodářské a korupční kauzy,“ popsal dosavadní výhrady senátor Václav Láska (SZ). Hana Marvanová, zastupující iniciativy Vraťte nám stát a Veřejnost proti korupci, potom vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby přípravu zákona zcela zastavil.