Sociální demokraté zrušili stranickou buňku spolupracující s DSSS

Duchcov (Teplicko) – Ústřední výkonný výbor ČSSD zrušil místní stranickou organizaci v severočeském Duchcově. Městská sociální demokracie vytvořila koalici jednak s komunistickou stranou, jednak s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. ČSSD podle předsedy Bohuslava Sobotky v přijatém usnesení odmítla jakoukoliv spolupráci s touto stranou. Duchcovským členům ÚVV doporučil, aby ze strany odešli. O poznání smířlivější je zatím v otázce duchcovské koalice KSČM. Podle předsedy Vojtěcha Filipa bude dál apelovat na svého straníky, aby koalici opustili. Jinak by se prý měli zamyslet nad členstvím v KSČM.

„Jednoznačně jsme se distancovali od řešení, které zvolili někteří sociální demokraté v Duchcově. Je to i jasný signál české veřejnosti - nedomníváme se, že lze na jakékoli politické úrovni spolupracovat s politickými silami, které propagují rasismus a porušování lidských práv a svobod,“ prohlásil po jednání ústředního výboru Bohuslav Sobotka.

Během dopoledního proslovu zdůraznil Sobotka nutnost vzkazu voličům sociální demokracie, kteří by měli mít jistotu, že se strana stále hlásí k demokratickým principům. Není podle něj přijatelné, aby ve vedení obce seděli vedle sebe zastupitelé ČSSD a strany, která „pořádá na severu Čech protiromské demonstrace.“ Rozhodnutí o zrušení místní organizace přijal ústřední výbor téměř jednomyslně, jen několik členů se zdrželo. Proti nebyl nikdo.

Předseda DSSS Tomáš Vandas: „Ukazuje se, že panu Sobotkovi nevybuchují pouze sklady ve Vrběticích, ale i jeho vlastní strana, a nakonec musel rozpuštění duchcovské buňky prosadit 'demokraticky' formou diktátu, když toto odmítla učinit krajská organizace v Ústeckém kraji.“

Někteří členové z duchcovské organizace zřejmě přejdou pod teplickou buňku. „O tom rozhodne okresní výbor, který je v Teplicích. Současně jsme tři členy duchcovské organizace vyzvali, aby odešli z ČSSD,“ dodal k osudu duchcovských sociálních demokratů Sobotka.

Snahu zrušit duchcovskou ČSSD vyslyšel až ÚVV

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se snažil o zrušení duchcovské organizace od listopadu. Ústecký krajský výkonný výbor však jeho první výzvu nevyslyšel a buňku nerozpustil. Nyní Sobotka na předsednictvu prosadil doporučení pro ústřední výkonný výbor strany, aby buňku rozpustil sám. „Já chci na jednání ústředního výboru v souladu s našimi stanovami navrhnout zrušení místní organizace v Duchcově a chtěl bych rovněž vyzvat ty členy ČSSD, kteří tam vytvořili koalici s dělnickou stranou, aby z ČSSD odešli. Sociální demokracie nesmí mít s takovýmito koalicemi nic společného,“ řekl Bohuslav Sobotka. Zrušení místní organizace je podle něj jedinou adekvátní reakcí, protože je koalice s DSSS „v rozporu s programem sociální demokracie, s její demokratickou tradicí a se zásadami, které sociální demokracie prosazuje“.

Krajské vedení ČSSD v Ústí nad Labem předchozí návrh na zrušení duchcovské organizace odmítlo s tím, že takový krok nemá oporu ve stanovách. Místopředseda krajského výkonného výboru ČSSD Jaroslav Foldyna ale zároveň dodal, že by pravděpodobně zrušení buňky podpořil, pokud by ho Sobotka na jednání ÚVV jasně zdůvodnil. Stranický předseda zatím sdělil, že je zásadně proti tomu, aby ČSSD na jakékoliv úrovni vytvářela koalice se stranami, které mají rasistický nebo fašistický charakter. Takovou podle něj nepochybně DSSS je.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dovedl v říjnu 2013 stranu k vítězství v předčasných volbách po pádu Nečasovy vlády a neschválení Rusnokova kabinetu.
Zdroj: ČT24/Michal Kamaryt

Na Sobotkova slova již reagoval předseda DSSS Tomáš Vandas. Je přesvědčen, že pokud má Sobotka problém s jeho stranou, zacílil špatně. „Pokud tedy pan Sobotka považuje Dělnickou stranu sociální spravedlnosti za rasistickou nebo fašistickou, měla by taková strana logicky porušovat ústavní pořádek ČR. V takovém případě má jako premiér přímo povinnost bezodkladně konat,“ uvedl Vandas v tiskové zprávě. Pokud vláda rozpuštění Vandasovy strany nenavrhne, bude ten od Sobotky požadovat omluvu za „výroky poškozující dobrou pověst strany“.

Komunisté zatím jen zdvihají varovný prst

Předseda ústeckého krajského výboru KSČM bude znovu apelovat na duchcovské politiky zvolené za tuto stranu, aby nebyli ve městě v koalici s DSSS. Během jednání ústředního výboru strany to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Ze čtyř lidí zvolených v Duchcově za KSČM je ale podle něj jen jeden členem strany.

Šéf krajského výboru a ústecký hejtman Oldřich Bubeníček se podle Filipa bude snažit přesvědčit všechny čtyři. Pokud se rozhodnou v koalici s DSSS setrvat, měl by uvedený duchcovský člen KŠCM své členství ve straně zvážit, dodal Filip. „My nechceme takovou koalici, organizátorem té koalice byla sociální demokracie,“ distancoval se od iniciativy předseda KSČM.

ČSSD zrušila duchcovskou buňku (zdroj: ČT24)

V sedmičlenné městské radě Duchcova má ČSSD i KSČM po třech zástupcích (ČSSD má starostu), DSSS má jednoho. Tím je lídr kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace poté, co na manželský pár v Duchcově zaútočilo několik Romů. Podle soudního verdiktu v tomto případě ale nešlo o napadení s rasovým podtextem. Ve volbách ve městě zvítězila ČSSD s těsným náskokem na Šanci pro Duchcov dosavadní starostky Jitky Bártové. Obě strany mají po pěti zastupitelích, zatímco třetí komunisté mají čtyři a DSSS s hnutím Za bezpečný Duchcov tři. Další dva zastupitelé byli zvoleni na společné kandidátce TOP 09 a sdružení Žijeme Duchcovem, po jednom mají uskupení Duchcov – město pro rovnost a ODS.

Rušení místních organizací politických stran v posledních letech:

ODS:

  • červen 2011: organizace v Praze 1 – kvůli vnitřním sporům (buňka později obnovena)
  • únor 2013: Praha 4, Praha 12 a Praha-západ – kvůli netransparentním náborům členů (všechny buňky později obnoveny)
  • prosinec 2014: Praha 10, Praha 11 – kvůli spolupráci s komunisty (Praha 10) a skandálu s obchodem s pozemky (Praha 11)

ČSSD:

  • listopad 2013: organizace v Mohelnici – kvůli poškození strany ve volbách, vyloučení členové podali žalobu na podobu kandidátky, koncem letošního listopadu ovšem soud vyhráli

ANO:

  • prosinec 2014: oblastní i místní organizace v Karlových Varech – kvůli vnitřním sporům