Kauza Oleo Chemical: Policie přišla o důkazy, aniž by je prozkoumala

Praha – Kriminalisté přišli v kauze Oleo Chemical spojené se jménem lobbisty Ivo Rittiga o část důkazů. Vyšetřovatelé totiž v příslušné době nepožádali soud, aby jim vydal paměťovou elektroniku zabavenou u Rittigovy advokátky. Podle České advokátní komory vše nasvědčuje tomu, že šlo od počátku o policejní zvůli, žalobci se brání slovy o nedokonalosti trestního řádu.

Události: Policejní nesnáze v kauze Oleo Chemical (zdroj: ČT24)

Policie otevřela kauzu Oleo Chemical na konci září, když deset lidí včetně Ivo Rittiga obvinila z krácení daně, praní špinavých peněz a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Rittig a s ním spojená společnost Cokeville Assets si měli za poradenské služby pro Oleo Chemical přijít na dvacet milionů korun. Tyto drahé poradenské služby měly podle kriminalistů ve skutečnosti firmě Oleo Chemical zajistit lukrativní zakázku na dodávku pohonných hmot pro pražský dopravní podnik.

Jednou z osob, která si vyslechla obvinění, byla i Rittigova advokátka Karolína Babáková. Policisté jí tehdy při domovní prohlídce zabavili mj. počítače, iPady a paměťová zařízení. Během zásahu ale advokátní komora nesouhlasila s vydáním věcí policii, a zůstaly tak u ní v úschově, aniž by měli kriminalisté možnost zabavené předměty coby důkazní materiál prozkoumat. Místo toho dostali patnáctidenní lhůtu, aby o vydání předmětů Karolíny Babákové požádali soud. Na ten se ale neobrátili.

„Česká advokátní komora proto vydala věci paní advokátce zpět, tak jak jí nařizuje zákon,“ informuje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková s tím, že letos komora eviduje celkem osm případů, kdy policisté věci právníkům zapečetili, ale potom už o ně soud nepožádali.

Babáková mluví o demonstraci síly, Bradáčová o nesmyslné normě

„Můžeme se potom ptát, proč taková domovní prohlídka proběhla a jestli čirou náhodou nejde o zastrašení advokáta, o paralyzování jeho práce a chodu kanceláře,“ konstatuje Chaloupková a obdobně mluví i obviněná Babáková: „Když to takhle dopadlo, tak se domnívám, že nešlo o domovní prohlídku, že to byla další demonstrace síly a šikana naší advokátní kanceláře.“

Žalobci ovšem šikanu odmítají a tvrdí, že vinu nese nedokonalý zákon. Soudu by totiž museli přesně označit soubory a dokumenty, o které mají zájem. Bez souhlasu advokátní komory ale nemohou do počítače vůbec nahlédnout, což přesné určení znemožňuje. „Přiznávám, že pro mě je aplikace tohoto ustanovení poměrně obtížná,“ uvádí dozorující státní zástupce Adam Borgula a za pravdu mu dává i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Pokud jsou důkazy na nosičích dat, ať už jakýchkoli, máme při prohlídkách velký problém. Nejsme schopni identifikovat ten který soubor a současná soudní praxe ukázala, že pokud není policie schopna zařadit na konkrétní nosič dat, pak soud naše návrhy odmítá jako návrhy neurčité,“ prohlásila v Událostech. „Domnívám se, že v tomto smyslu právní úprava je svým způsobem nelogická a je potřeba tuto úpravu pozměnit.“

Lenka Bradáčová: „Naprosto ctíme zvýšené právo advokáta a jeho klienta na ochranu komunikace mezi nimi. Na druhou stranu musíme říci, a je to i rozhodovací praxe Ústavního soudu, že v případě, že komunikace mezi advokátem a jeho klientem vykazuje znaky trestné činnosti a kdy se advokát stává osobou podezřelou, tak je potřeba advokátní tajemství prolomit.“

Bradáčová navrhuje, aby se pro příště zástupci advokátní komory s obsahem zabavených materiálů seznámili a aby měl tutéž povinnost i soud. „Bude potřeba, aby se soud, který o důkazech rozhoduje, měl povinnost seznámit se všemi důkazy, tyto vytřídil a předal nám ty, o kterých se domnívá, že jsou důkazy ve věci.“

Samotná kauza Oleo, kvůli které Vrchní státní zastupitelství prohlídky iniciovalo, skončí pravděpodobně na počátku příštího roku. Policii ještě zbývá vyhodnotit důkazy, které se jí podařilo zajistit.

Kauzy spojené se jménem Ivo Rittiga:

  • Od února ho policisté stíhají za praní špinavých peněz v souvislosti s kauzou předražených jízdenek pražského dopravního podniku.
  • V březnu později Rittiga obvinil žalobce kvůli ohrožení utajovaných skutečností, když se k němu údajně dostávaly tajné zprávy BIS pocházející od bývalé šéfky Úřadu vlády Jany Nagyové, dnes Nečasové.
  • V září si lobbista vyslechl obvinění v souvislosti s údajným tunelováním firmy Oleo Chemical, která spolupracovala mimo jiné se stáním podnikem ČEPRO.
Vydáno pod