Muž bojoval proti vyhazovu, ÚS se ho zastal

Brno – Ústavní soud (ÚS) se postavil za muže, který bojoval proti vyhazovu z práce. Muž pracoval ve firmě 18 let, firma mu ale dala výpověď pro nadbytečnost. ÚS ovšem seznal, že vyhazov dostal z jiného důvodu – kvůli tomu, že kritizoval svého šéfa. Rozhodl o tom na základě tajné nahrávky. Případ předtím řešil Krajský soud v Brně, který ale nahrávku nepřipustil jako důkaz. Podle ÚS tím chyboval.

Muž pracoval v dceřiné společnosti německé firmy jako technický a obchodní zástupce. Zároveň byl vedoucím pražské kanceláře a prokuristy. Výpověď dostal v roce 2005. Firma mu tehdy sdělila, že je vzhledem k organizačním změnám nadbytečný.

Dotyčný podal proti výpovědi žalobu k Městskému soudu v Brně. Skutečným důvodem podle něho totiž nebyla nadbytečnost, ale to, že se kriticky vyjádřil na adresu německého šéfa. Jako jeden z důkazů předložil soudu tajnou nahrávku. Hovoří na ní s členem německého vedení.

Původně městský soud rozhodl, že výpověď z firmy je neplatná. Vycházel při tom z českého přepisu předmětné nahrávky. Později ale jeho verdikt zvrátil Krajský soud v Brně. Nahrávku totiž považoval za nepřípustný důkaz kvůli zásahu do soukromí. Stejný rozsudek pak zopakoval ještě jednou − po zásahu Nejvyššího soudu.

ÚS nyní rozhodl, že zamítnutí nahrávky jako důkazu byla chyba. Krajský soud se podle ÚS musí případem zabývat znovu a je vázán dnešním nálezem. Zároveň se ale vyslovil proti skrytému nahrávání různých jednání, pokud slouží nekalým účelům. Podobné praktiky prý šíří atmosféru strachu a podezřívání.

Vydáno pod