Sidon: Válku Izraele s Palestinou si nepřeji, ale možná by byla lepší

Praha – Pokud by došlo k vytvoření samostatného státu Palestiny, mír na Blízkém Východě nezavládne. Prohlásil to vrchní zemský rabín a spisovatel Karol Sidon, který si je naopak téměř jist, že by nedlouho poté došlo k válce mezi oběma státy. Skoro by to bylo možná i lepší, dodává s tím, že si válku samozřejmě nepřeje, ale nejasnou situaci by to mohlo ujasnit.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„V takové situaci by totiž existovala snad jediná reálná naděje, že by se konflikt dal řešit mezi státy. Když jsou dva státní nepřátelé a pustí se do války, pak jeden vyhraje, druhý prohraje (…) Pak by to bylo alespoň trochu srozumitelnější a dalo by se to vymezit nějakými pravidly, které by i v rámci válečného konfliktu měly fungovat,“ prohlásil vrchní zemský rabín.

Izraelsko-palestinský konflikt svět přehlížel

Snahy o usmíření mezi Izraelem a Palestinou i ze strany dalších zemí považuje Sidon za zástěrku pro faktickou nenávist. „Když se naposledy pokoušely dohodnout, nakonec z toho sešlo. A já jsem měl dojem a stále mám, že o to ani jedna strana nestála,“ uvedl. Zdůraznil, že Izrael má řadu vážných důvodů neočekávat od Palestinců korektní a seriózní jednání.

Za pravděpodobný důsledek neuspořádaných vztahů považuje pak naplnění úsilí Palestinců a vznik jejich samostatného státu. Pak by ale téměř jistě přišla válka, soudí Karol Sidon. Sám v Izraeli rok studoval a zažil dopady konfliktu na vlastní kůži. Tento stav trvá již řadu let, ale svět se díval jinam, hodnotí dlouholetý spor.

Evropa se staví na stranu Palestiny

Federica Mogheriniová, která má na starosti zahraniční politiku Evropské unie, v listopadu oznámila, že EU si přeje vznik palestinského státu. Označila to za cíl unijní politiky. Počátkem prosince pak schválil francouzský parlament nezávaznou rezoluci vyzývající vládu, aby samostatnou Palestinu uznala.

V říjnu už ji jako stát uznala švédská vláda, nezávazné doporučení svým vládám, aby postupovaly stejně, odhlasovaly také parlamenty Británie, Irska a Španělska. K takovému kroku je vesměs vede skutečnost, že izraelsko-palestinská mírová jednání neustále krachují, a proto je třeba Palestinu uznat.