Češi se loni zbavili léků za téměř dvě miliardy korun

Praha - Češi loni vyhodili nebo vrátili do lékáren k likvidaci léky za téměř dvě miliardy korun, ukázal to průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Do lékáren odevzdala nepotřebné či prošlé léky pouze polovina domácností. K tomu, aby více lidí nosilo do lékáren přebytečné léčivo, má pomoci i nová kampaň pod názvem Léky do koše nepatří, kterou SUKL spustí v lednu příštího roku. Lidé podle ústavu často nejsou ani dobře informováni, jak léky skladovat, a mohou si tak způsobit zdravotní potíže.

„Výsledky průzkumu i letos potvrdily, že lidé stále zcela přesně nevědí, jak s léky správně zacházet. Přitom například užití léku, který byl nesprávně skladován, může mít pro pacienta negativní zdravotní důsledky,“ varoval Zdeněk Blahuta, ředitel SÚKL. Připomněl, že od ledna 2015 spouštějí informační kampaň Léky do koše nepatří na informačním portálu pro veřejnost www.olecich.cz.

Z průzkumu v tisíci českých domácnostech vyplynulo, že v lékárně odevzdává léky zhruba polovina domácností, zhruba čtvrtina léky vyhazuje s odpadem, sedm procent je spláchne do WC. Zbytek dotázaných nepoužitelné léky odevzdá v ordinaci lékaře, případně si je ponechává doma. Téměř polovina domácností uvedla, že léky, které mají doma a nepoužívají, mají „do zásoby“. Průměrná česká domácnost má doma dvanáct různých léků. Příbalový leták si čte jen zhruba třetina dotázaných.

„Do lékáren lidé vrátili k bezplatné likvidaci léky za zhruba 1,2 miliardy, v ordinacích za 171 milionů, do popelnic vyhodili a do záchodu spláchli léky za 495 milionů. Náklady na likvidaci lékového odpadu činily 7,8 milionu korun,“ uvedla Lucie Šustková, mluvčí SÚKL.