Silniční piráty bude stíhat sedm nových superbů

Praha - Dopravní policisté mají sedm nových služebních aut Škoda Superb, která budou sloužit hlavně pro stíhání agresivních řidičů. Auta jsou vybavena mimo jiné policejní kamerou se záznamem rychlosti vozidla, radarem a radiostanicí integrovaného záchranného systému. Rychlost dokážou změřit z místa i za jízdy. Ve vozovém parku rychlých policejních aut je nyní 20 vozidel Volkswagen Passat a 17 tuzemských škodovek.

Nová auta dálniční policie pohání motor 3,6 FSI, mají pohon všech kol a šestistupňovou automatickou převodovku. Podle mluvčího automobilky Jozefa Baláže vozy zrychlí z 0 na 100 kilometrů v hodině za 6,4 sekundy, jejich nejvyšší rychlost je 250 kilometrů za hodinu.

Škodovky podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána nahradí volkswageny, které policie začala využívat v roce 2009. Nová auta budou sloužit na dálničních odděleních v Rudné u Prahy, Nové Vsi, Poříčanech, Ostrově u Stříbra, Velkém Beranově, Ivanovicích na Hané a Podivíně. „Výhodou pro plnění úkolů skrytého dohledu na bezpečnost silničního provozu je, že automobily tohoto typu jsou na českých silnicích k vidění poměrně často,“ podotkla policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Škodovka od roku 1993 českým policistům dodala přes 17 000 vozů nejrůznějších modelů a specifikací. Superrychlá auta volkswagen policie využívá od roku 2009. Nejstarší vozy typu R36 nahradily v posledních dvou letech superby. Zbývajících 20 passatů typu B7 policie vybrala v předloňském tendru. Passaty mají 300 koní, rychlosti 100 kilometrů v hodině z nuly dosáhnou za 5,5 sekundy a maximálně jedou 250 kilometrů v hodině.

Vydáno pod