Vláda už ví, co s odpady. Její plán kritizují ekologové i firmy

Praha - Vláda schválila Plán odpadového hospodářství, který bude dalších deset let určovat, jak nakládat s odpady. Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí. Dokument podle ministerstva počítá především s omezením skládkování a zvýšením recyklace. K obsahu dokumentu však mají výhrady ekologové nebo firmy.

Ivo Kropáček: Recyklace je výhodnější (zdroj: ČT24)

„Česká republika patří mezi evropské skládkařské velmoci. Proto strategie navržená v plánu odpadového hospodářství vede k jednoznačnému odklonu odpadů ze skládek skrze předcházení odpadů, zvýšení recyklace a materiálového využití odpadů,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). K naplňování strategie prý pomohou peníze z evropských fondů. Ministerstvo (stránky zde) připraví motivační program pro kraje, které budou muset do 18 měsíců schválit své vlastní plány odpadového hospodářství.

Dokument nově zahrnuje i návrh, jak předcházet vzniku odpadů. Ten se zaměřil třeba na textilní odpad, využití potravinových bank pro předcházení plýtvání s jídlem nebo na systém opraven pro rozbité výrobky, které nemusí skončit v odpadu.

Na nový odpadový plán se dlouho čekalo. Předchozí trval od roku 2003 deset let, poté byl prodlužován a skončí letos 31. prosince. Součástí navrhovaného dokumentu je poprvé i Program předcházení vzniku odpadů, který vznikl s novelou odpadového zákona. Ty budou dva, klasický o odpadech, včetně nebezpečných a komunálních, a druhý o výrobcích s ukončenou životností. Příprava se proti původním plánům protáhne do ledna.

Hnutí Duha: Odpadky půjdou do spaloven

Zákon kritizují odborníci z Hnutí Duha. Podle nich se recyklační cíl pro komunální odpady sníží z dosavadních 50 procent zhruba na 35. Obávají se, že se odpadky budou více likvidovat ve spalovnách. Česko v recyklaci komunálních odpadů dlouhodobě zaostává za ostatními evropskými státy. Loni recyklovalo 30 procent komunálních odpadů, zatímco průměr EU překročil 40 procent, upozorňují ekologové z Duhy (stránky zde).

„Budeme komunikovat s představiteli krajů a budeme se je snažit přesvědčit o tom, že zvýšit míru recyklace na evropskou úroveň je výhodnější než si nastavovat ty minimální evropské požadavky, jak to udělala vláda,“ uvedl Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Ministerstvo ale argumenty Duhy považuje za nátlak, aby Česko šlo ještě nad rámec směrnic EU. Stát respektuje podmínky k plnění cílů unijní odpadové legislativy, uvedl před časem ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart. Cílem zákona je především omezit skládkování. Výhrady k dokumentu měla i asociace sdružující firmy s podílem na trhu s odpady. Podle ní nebyly před projednáním ve vládě známy dopady plánu na obce a firmy.

Kabinet měl materiál na programu už před týdnem, schválení ale zdržely spory ministerstva a statistického úřadu ohledně zpracování dat. Na začátku ledna se mají zástupci obou institucí setkat v Eurostatu, kde budou problém řešit.