Speciální síly v armádě se mají rozšířit o stovky vojáků

Praha – Česká armáda chce samostatnější a větší speciální síly, plánuje proto rozšíření o stovky vojáků a do rozvoje chce investovat desítky milionů korun. Současnou 601. skupinu speciálních sil z Prostějova má doplnit logistická a letecká jednotka. Od nového roku pak na Generálním štábu začne fungovat ředitelství speciálních sil.

Armáda chce posílit speciální síly (zdroj: ČT24)

V moderních ozbrojených konfliktech patří právě speciální síly mezi rozhodující složky. Základem jejich operací je překvapivě udeřit, zničit nepřítele a zmizet. Proto potřebují speciálně vycvičené posádky a nadstandardně vybavené vrtulníky. „My chceme mít čtyři až šest vybavených a modernizovaných vrtulníků a přibližně osm vycvičených posádek,“ uvedl náčelník Generálního štábu Petr Pavel.  

Vojáci z Prostějova proto potřebují také vlastní logistickou podporu. V samostatné podpůrné jednotce má být zhruba 200 lidí. „Chtěli bychom jednak zesílit schopnosti vést informační operace a jednak tam mít prvek bojové podpory,“ vysvětluje ředitel nově vzniklého Ředitelství speciálních sil Karel Řehka. Podle velitele 601. skupiny speciálních sil Davida Franty by to umožnilo působit na více místech a plnit více úkolů.

Vojáci z Prostějova cvičili elitní jednotky v Keni nebo Afghánistánu

Elitní vojáci z Prostějova jako jediní z české armády bojovali spolu s Američany v afghánské protiteroristické operaci Trvalá svoboda, teď třeba pomáhají cvičit speciální síly v Africe. V Keni pomáhali vybudovat údernou jednotku speciálních sil, která je nasazována do první linie v bojích proti somálským ozbrojencům Al Šabáb.

V Afghánistánu pak elitní vojáci z Prostějova chrání velvyslance a ambasádu v Kábulu. Pomáhají také s výcvikem speciální protidrogové jednotky: „Většinou je to ve vrtulníkovém výsadku, protože tato jednotka má působnost po celém Afghánistánu. Je to opravdu o tom udeřit a zničit drogové laboratoře,“ vysvětluje operátor 601. skupiny speciálních sil.

Speciální síly jako samostatná součást české armády budou v Evropě jedním z hlavních partnerů speciálních sil americké armády. Na stejné úrovni jsou na starém kontinentu pouze Britové, Francouzi, Němci a Poláci.

Vydáno pod