Metanol, Rath či Barták – nejsledovanější soudní kauzy roku

Praha – Odsouzení metanolové mafie, nekončící průtahy v kauze Davida Ratha nebo rekordní odškodné za újmu na zdraví. Hlavních událostí letošního roku v soudních síních bylo hned několik. Rok 2014 ale přinesl i závažné případy, které se policii dosud nepodařilo objasnit. Otazník stále visí například nad výbuchy ve Vrběticích nebo nad otrávenými obálkami pro ministry.

Největší případ v dějinách Česka - počtem obviněných i počtem obětí. Spis k metanolové kauze, který státní zástupce Roman Kafka poslal soudům, měl přes 30 tisíc stran. Ústřední míchači Rudolf Fian a Tomáš Křepela dostali v květnu doživotní tresty a nyní čekají v cele na lednový odvolací soud. V kauze ale čelí obvinění více než sedmdesát lidí. Mnoho pravomocných verdiktů ovšem zatím nepadlo.

V rámci vyšetřování původu toxického alkoholu se policii podařilo odhalit i takzvanou lihovou mafii, kterou vedl Radek Březina. Skupina připravila při obchodech s nelegálním lihem stát na daních o rekordních 6,7 miliardy korun.

Jedním z letošních nejsledovanějších soudů byl i ten s bývalým hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem. Soud běží už rok a půl, letos projednávání kauzy přibrzdila nemoc jednoho z přísedících nebo stížnosti Ratha na podjatost soudců. Rath je spolu s dalšími deseti lidmi obžalovaný z korupce. Líčení bude pokračovat až v únoru příštího roku. Krajský soud v Praze nařídil termíny zatím do poloviny března.

Lobbista Marek Dalík
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Jiný bývalý politik - exministr obrany Martin Barták - se naopak letos dočkal zprošťujícího rozsudku. Pražský vrchní soud ho spolu se zbrojařem Michalem Smržem na začátku prosince definitvině zprostil obžaloby v kauze údajné korupce při nákupu aut Tatra pro armádu. 

K verdiktu nad Bartákem přispělo i svědectví bývalého premiéra Mirka Topolánka a dalších vládních kolegů. Ti museli k soudu i kvůli dosud neskončenému případu někdejší Topolánkovy pravé ruky - lobbisty Marka Dalíka. Kauza se týká údajné korupce při pořízení obrněných aut Pandur pro českou armádu. Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení.

Nejen trestní kauzy ale letos hýbaly českou justicí. Padlo také dosud nejvyšší odškodnění za zmařený život - 20 milionů korun pro rodiče, kterým se po nezdařeném porodu v pražské vinohradské nemocnici narodil ochrnutý syn. Soud původně nemocnici nařídil vyplacení 30 milionů odškodného. Zdravotnické zařízení se ale nakonec letos v srpnu s rodinou postiženého chlapce mimosoudně dohodlo na částce dvacet milionů. Pětiletý chlapec letos v říjnu zemřel. Odškodné rodina dostane v rámci dědického řízení.

NEVYŘEŠENÉ KAUZY ROKU 2014: VRBĚTICE A OTRÁVENÉ OBÁLKY

Letošní rok přinesl i závažné případy, které se policii dosud nepodařilo objasnit. Ještě dlouhou práci zřejmě před sebou mají kriminalisté ve Vrběticích. V areálu muničních skladů v místní části Vlachovice vybuchl 16. října sklad s 58 tunami vojenského materiálu. Při prvním výbuchu zahynuli i dva zaměstnanci firmy Imex Group. Další sklad explodoval 3. prosince. Policie vyšetřuje exploze jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. Hledání odpovědi, kdo za výbuchy může, ale komplikuje to, že spíš než detektivové se na místě činu stále ještě víc pohybují pyrotechnici.

Místo po výbuchu skladu ve Vrběticích
Zdroj: ČT24/Ministerstvo vnitra

Stále v šetření jsou také zásilky s jedem, které letos přišly na ministerstva. V posledních letech dostaly úřady několik tisíc podezřelých zásilek. Jenom tři ale byly skutečně nebezpečné, protože obsahovaly jed. Jedna přišla v listopadu ministru financí a druhá na ministerstvo vnitra. Zatím neznámý pachatel je poslal ze Slovinska a Švédska a politikům adresoval kyanid. V prosinci pak dorazila zásilka s toxickým azidem sodným i na českou ambasádu v Bratislavě. Odeslaná byla rovněž ze Švédska. S policií na případu spolupracují tajné služby. 

V říjnu pak zatím neznámí pachatelé zkusili vydírat stát. Pohrozili tehdy e-mailem, že v Česku rozšíří ebolu, když nedostanou milion eur v bitcoinech. Policie k případu řekla pouze to, že se pachatelé ozvali znovu a že kauzu vyšetřuje. Více informací k případu si můžete přečíst zde.

Krimi kauzy roku 2014 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod