Ministerstvo nařídilo nemocnicím dodržovat přesčasy. Doktoři ale chybí

Praha – Lékaře státních nemocnic čekají kromě zvyšování platů (čtěte zde) také změny v proplácení přesčasů. Ministerstvo zdravotnictví totiž zakázalo uzavírat s doktory smlouvy nad rámec hlavního pracovního poměru. Velká část nemocnic touto právní kličkou řešila právě nadměrné přesčasy, které překračují limity povolené zákonem. A přiznávají i teď, že dodržování pravidel zvládnou jen těžko.

Ministerstvo nařídilo nemocnicím dodržovat přesčasy. Doktoři ale chybí (zdroj: ČT24)

Tuzemští lékaři běžně odslouží víc hodin, než jim povoluje zákon. Od letošního roku se jim přesčasové limity snížily (z 832 hodin ročně na 416 hodin ročně), lékařů je však v nemocnicích málo a přesčasové limity stále překračují.

Například chirurg a místopředseda Lékařského odborového klubu Miloš Voleman jen během letošního roku odsloužil bezmála tisíc hodin přesčasů. „Standardní služba je ve všední den 24, o víkendu 48 hodin v kuse,“ říká. Práci navíc mu nemocnice platí zvlášť. „Přesčasy, respektive pohotovosti byly propláceny na zvláštní smlouvu,“ dodává Voleman.

Tato praxe je běžná v desítkách českých nemocnic – řada z nich ale překročila povolený počet přesčasů dokonce víc než dvojnásobně už v polovině roku. Nejčastěji na odděleních chirurgie, interny a ARO.

„Je to ryze finanční otázka a není vyřešená nikde na světě. Pohotovostní služby jsou nezbytnou součástí lékařské péče, nelze je zrušit. Jediné možné řešení znamená razantní zvýšení platů, razantní navýšení počtu lékařů a razantní úprava náplně pohotovostních služeb,“ říká místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Od ledna by nicméně nemocnice měly s „vedlejšími“ smlouvami skončit. „Některé nemocnice si takto pomáhaly s problémem přesčasů. Rozhodli jsme se proto vydat jednotný pokyn, aby k obcházení zákonů nedocházelo,“ sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Na to, že služby zaplní novými posilami, se však nemocnice nemohou spoléhat a už teď hledají nový způsob, jak stávajícím lékařům zaplatit hodiny navíc. „My se tím intenzivně zabýváme,“ připustila mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štancová. Podobně hovořil i její kolega z Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. A problémy s pokrytím služeb a dodržováním přesčasů přiznávají i krajská zařízení.

Ač odboráři zákaz sporných plateb za přesčasy vesměs vítají, stejně jako nemocnice čekají na velkou systémovou změnu. Tu podle ministerstva přinese až reforma vzdělávání lékařů.

Vydáno pod