Díky soli mořská voda mrzne až při teplotě minus dvou stupňů. Kolem Antarktidy se točí studený mořský proud, který před několika miliony lety vytlačil takřka všechny původní druhy ryb. Zbyly dva nebo tři druhy, které dokázaly přežít. „Ryba produkuje bílkovinu, která se uvolňuje do plasmy a mezibuněčných prostor a aktivně zabraňuje tvorbě ledových krystalů,“ vysvětlil Karel Janko z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky.
Z původního prapředka se vyvinuly druhy nové. Nyní už vědci zaznamenali kolem 90 druhů antarktických nemrznoucích ryb. Poslední expedice přinesla novinky nejenom ze světa těchto živočichů. „Popsalo se tam několik desítek nových druhů, hlavně bezobratlých, ježovek, korýšů i nějaká houba z toho vyšla,“ upozornil Janko.

Reportáž Vladimíra Kořena
Výzkum nemrznoucích ryb může být užitečný i z praktického hlediska. Může dát třeba odpověď na otázku, jak ideálně skladovat orgány pro transplantaci.
