Kolony u Jablunkova rostou, Slováci zamítli vjezd bez čteček

Mosty u Jablunkova - Kolony, ve kterých uvízlo množství kamionů na hraničním přechodu Mosty u Jablunkova, se prodlužují. Řidiči v nich čekají mnohdy déle než 30 hodin. I když Slováci ráno tvrdili, že vozy dnes mimořádně pustí do země bez palubní jednotky mýtného a nebudou je pokutovat, policejní prezidium v Bratislavě tento postup odmítlo. Řidiči i nadále potřebují čtečky, které je nutno koupit před vjezdem na Slovensko, uvedl moravskoslezský policejní mluvčí Stanislav Sobol. Navíc elektronický systém vydávání čtecího zařízení na Slovensku dnes časně ráno na chvíli zkolaboval.

Podle posledních policejních informací je kolona u Jablunkova dlouhá kolem 5 kilometrů. V podvečerních hodinách v ní bylo uvězněno zhruba 200 kamionů. Cestu na hranice zkomplikovala i osobním automobilům, policisté totiž museli dopravu k hraničnímu přechodu odklonit po staré silnici přes Mosty u Jablunkova, kde auta popojíždějí místy jen asi třicetikilometrovou rychlostí. Řidiči osobáků tak musí počítat se zhruba půlhodinovým zdržením.

Zlepšení situace je v nedohlednu. Úderem půlnoci na Slovensku totiž začne státní svátek, a tedy zákaz jízdy kamionů. Policie nicméně rozhodla, že kvůli krizové situaci povolí vjezd do země těm kamionům, které mají Slovensko jako cílovou stanici. Tranzitní kamiony ovšem budou muset zůstat na české straně hranice a vyčkat, až státní svátek skončí.

Problémy se dotýkají také zahraničních dopravců, například z Polska

Na hraničním přechodu způsobily chybějící čtečky mýtného dopravní komplikace. Především polští řidiči nechali svá auta stát před hranicemi a odjížděli taxíky koupit čtečky do města Skalité nedaleko Čadci.

„Nad ránem kolem 04:00 se čtecí palubní jednotky přestaly vydávat. Elektronický systém zkolaboval,“ vysvětlil Sobol. Krátký výpadek systému potvrdila i mluvčí provozovatele mýtného - společnosti SkyToll - Lenka Lendacká. Podle ní šlo o krátký výpadek části registračního systému na distribučních místech, který se však vzápětí podařilo obnovit. Samotný výběr mýtného podle ní přerušen nebyl.

Kolony znemožňují řádnou zimní údržbu silnic

V noci na dnešek pak kolona nákladních vozidel v Mostech značně komplikovala i zimní údržbu. V pondělí večer dosahovala délky asi osm kilometrů, přes noc se zkrátila asi na šest kilometrů, ale vozidla stála ve dvou jízdních pruzích.

Výběr mýtného zkomplikoval také situaci na přechodech s Maďarskem, i zde se tvoří kolony. Komplikovaná je situace zejména na hraničním přechodu Rajka na okraji Bratislavy, kudy vede dálnice pro tranzitní dopravu, uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš.

Komplikace MHD ve slovenských městech

Nový systém ale přináší problémy i ve vnitrozemí. Například MHD v Košicích nemá jasně stanoveno, kde může či nemůže jezdit, jelikož různé úseky byly zpoplatněny.

Elektronické mýtné, které Slovensko zavedlo od Nového roku, se vztahuje na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Asi poloviční slevu mají autobusy. Proti novému systému elektronického mýtného nyní protestují malí a střední dopravci. Nespokojené firmy tvrdí, že výběr mýtného je nepřipravený a přinesl jim další náklady, které mohou vést až k jejich krachu.