Mezi kuchaře zavítala také manželka prezidenta Livia Klausová, která nad akcí převzala záštitu. Přítomným kuchařům popřála k svátku a prohlédla si všechny stánky s pochutinami. „Vařím nesmírně ráda. Je to nádherná kreativní činnost, těší mě a baví mě,“ svěřila se novinářům na místě. Vaření je také nutné k tomu, aby rodina držela pohromadě, domnívá se Klausová.
Na kuchařské profesi je nejkrásnější, že kuchař dokáže udělat lidi šťastné. Smysl oslav je dát ochutnat lidem špičková jídla, která se vaří v drahých restauracích, a samozřejmě shromáždit peníze na charitu, řekl prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec. Výtěžek z oslav půjde Nadaci manželů Livie a Václava Klausových a přispěje k financování projektu Startovné do života určeného pro děti z dětských domovů. Organizátoři odhadují, že se jim podařilo vybrat kolem sta tisíc korun.

Reportáž Barbory Jelínkové
Své produkty představily tři desítky gastronomických podniků. K vidění či ještě lépe k ochutnání byla například dušená hovězí líčka z mladých býčků se šťouchaným bramborem či ořechové laskonky s griliášovým krémem. Návštěvníci mohli ochutnat třeba krémovou medovinu s chilli. Převažovala tradiční česká kuchyně, nechyběly ale v Čechách tak oblíbené slovenské halušky.
V rámci oslav se konal průvod kuchařů a studentů a padl rekord v počtu lidí v kuchařském oblečení. Na Staroměstském náměstí se jich sešlo 158. Kuchaře přepočítal a rekord potvrdil zástupce z agentury Dobrý den.
