Ve Zlíně se podává Baťovské menu, na němž si pochutnal v roce 1938

Slavností menu, na kterém si v roce 1938 pochutnával podnikatel Jan Antonín Baťa, se vrátí v pátek večer na jídelní stoly. Jeho večeře totiž bude součástí Garden Food Festivalu, který o víkendu proběhne ve Zlíně. Podle šéfkuchaře připravujícího menu byl obuvník gurmán.

Kapoun plněný kysaným zelím a špekem s hrnkovým knedlíkem nebo jahodové kapučíno. Jen zlomek z nabízeného menu inspirovaného promoční večeří Jana Antonína Bati. Když v březnu před 78 lety obdržel na univerzitě Edvarda Beneše v Brně čestný doktorát technických věd, uspořádal slavnostní večeři pro 500 hostů.

Některé z pokrmů, které tehdy jedli, mohou ochutnat i návštěvníci festivalu. „Pátrali jsme, jaké recepty se tehdy vařili a jak je mohli vařit, ale nedopátrali jsme se úplně, aby to bylo zcela přesné. Takže jsme použili vlastní nápaditost, udělali v menu nějaké změny, aby bylo zajímavé i dnes,“ okomentoval připravované menu šéfkuchař Jan Punčochář.

Baťovská večeře na festivalu ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Přestože se trochu pozmění složení večeře, způsob přípravy ne. „Máme moderní kuchyni, ale vaření je pořád stejné. Když se peče, tak se to dělá stejně, když se konfituje, tak se to dělá také stejné,“ upozornil šéfkuchař. Dodal, že podle zvolených jídel je poznat, že se Baťa uměl dobře najíst.

To, že byl gurmán, se také odráží v době, kterou musí kuchaři přípravě jeho slavnostního menu věnovat. „Včera jsme dělali lehkou přípravu a dnes jsme tu od rána, takže takových patnáct hodin nám to zabere,“ doplnil Punčochář.

Načítání...