„Junioři“ soutěží v gastronomii na potravinářském veletrhu

Brno - Mezinárodní potravinářský veletrh v Brně dává hostí i finále soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie. Šestnáctý ročník Gastro junior ukazuje, že mezi „juniory“ roste starším kolegům silná konkurence. Své umění zde představuje na devadesát soutěžících v oborech kuchař, cukrář a číšník. Akci organizuje brněnská Střední škola potravinářská a služeb. Každý den, až do 6. března, tak mohou návštěvníci veletrhů nahlédnout pod juniorskou pokličku. V pátek se navíc dozví, který z „učedníků“ zasedne na pomyslný kulinářský trůn.

Připravit pokrm nebo cukrovinku během 45 minut není těžké jen pro laiky. I budoucí mistři gastronomického umění bývají nervózní. Musí totiž obstát před vyhlášenými tuzemskými odborníky. Celý den jsou pod drobnohledem poroty a početného obecenstva. „Připravoval jsem se půl roku dopředu. Každý den, i mimo školu a praxi, stále jsem trénoval, tak snad to dobře dopadne,“ shrnul svou přípravu Erik Mitlehner ze Středního odborné školy a Středního odoborného učiliště v Poličce, který soutěží v oboru číšník.

„Cílem soutěže je především zhodnotit schopnosti a dovednosti žáků,“ uvedl ředitel soutěže Ladislav Černý, který je zároveň ředitelem Střední školy potravinářské a služeb v Charbulově ulici v Brně. „Pokud soutěžící uvidí, že je o jejich obor dostatečný mediální zájem, může je to dále motivovat v jejich práci a kariéře,“ dodal Černý.

Vybrat ty nejlepší z nejlepších mladých tvůrců kulinářství z více než čtyřiceti škol nebude pro porotu rozhodně jednoduché. Jen v oboru kuchař mohou totiž rozhodovat maličkosti. Kromě očekávaných kritérií, jako je chuť, vzhled a vůně pokrmů, je pro porotu důležitá také technika přípravy. „Sledujeme hygiena pracoviště a potravin, ale také třeba ekonomiku práce. To znamená, že každý pokrm by měl být rentabilní,“ uvedl předseda kuchařské poroty Vladimíř Picka. Rozhodovat však může i samotná volba surovin, ze kterých je pokrm připraven, hledisko sezónnosti či správná volba regionální kuchyně.

Suroviny z našeho regionu tak vhodně zvolila Lucie Dědková ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně: „Krvavý steak jsem doplnila slaninou s cuketou, rozmarýnem a švestkou namočenou ve slivovici.“

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Jihomoravský kraj

Meteorologové varují před náledím

Převážně v Čechách a na Českomoravské vrchovině se může od pátečního večera do sobotního rána tvořit náledí. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí. Podle meteorologů hrozí na neošetřených komunikacích problémy v dopravě, opatrní by měli být i chodci.
5. 12. 2025

Soud uložil v kauze Stoka další tresty

Krajský soud v Brně uložil v korupční kauze Stoka Petru Liškutinovi, Michalu Unzeitigovi a Jiřímu Hosovi podmíněné a peněžité tresty. Soud jim schválil dohody o vině a trestu, které uzavřeli se státním zástupcem. Jedná se o další schválené dohody v kauze údajného ovlivňování zakázek v městské části Brno-střed. Všechny již schválené dohody jsou pravomocné.
5. 12. 2025

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
4. 12. 2025

„Od řízku k růstu.“ Vánoční festival zlozvyků v Brně je alternativou ke stresu

Povinný úklid, spousta svařáčků a hádek, předsevzetí, že „zítra začnu“, a dědeček, který olizuje cukroví. Vše, co lidem vadí na svátcích, sdílí Vánoční festival zlozvyků. Koná se v Brně a nechce jen pobavit, ale především nabídnout alternativu k adventnímu konzumu a stresu a s nadsázkou možná i podnět k životní změně. Za akcí stojí umělkyně Kateřina Šedá, která o zlozvycích navíc vydává i knihu.
3. 12. 2025

Kauza Stoka: Všichni dříve odsouzení chtějí dohodu o vině, rozhodne soud

Všichni obžalovaní v brněnské kauze Stoka, kteří byli v původním řízení v případu nepravomocně odsouzeni, uzavřeli s žalobcem dohody o vině a trestu. Týká se to i bývalého místostarosty brněnské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO). Část z nich včetně Švachuly vinu dřív odmítala. Všechny dohody podléhají schválení soudu. V případu čelí obžalobě jedenáct lidí a dvě firmy. Soud je původně odsoudil, odvolací soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil do Brna. V kauze jde o údajné ovlivňování zakázek na radnici části Brno-střed.
3. 12. 2025Aktualizováno3. 12. 2025

Novou nabíječku ani nezapojili, nešlo u ní stát. Praha slibuje nápravu

Některé nabíjecí stanice pro elektromobily v Praze jsou umístěné tak nevhodně, že se k nim řidiči prakticky nedostanou. Pokud by u nich zaparkovali, riskují navíc pokutu. Technologie hlavního města chybu připouštějí a ve spolupráci s Pražskou energetikou chystají nápravu.
3. 12. 2025

V Praze vznikl pro oběti domácího násilí nový krizový byt. Je jich nedostatek

V Praze vznikl nový krizový byt pro ženy, které se staly oběťmi násilí a nacházejí se ve špatném psychickém stavu. Ubytování slouží pro tři až šest žen i jejich děti. Organizace proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí – jej otevřela ve spolupráci s městskou částí Praha 6. Reaguje tak na kritický nedostatek specializovaného krizového ubytování v tuzemsku.
2. 12. 2025

ÚS odmítl stížnost Salmů, jejich předek po válce nebyl československým občanem

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Huga Salma-Reifferscheidta. Snažil se dosáhnout uznání toho, že jeho předek Hugo Mikuláš po druhé světové válce zůstal československým občanem. Salmové dlouhodobě usilují o navrácení někdejšího rodového majetku na Blanensku, včetně zámku Rájec nad Svitavou. Osvědčení o státním občanství je klíčem k restitučnímu nároku. Nové odmítavé usnesení je dostupné v databázi ÚS.
2. 12. 2025
Načítání...