Od pondělí se Řekové dostanou do bank. Výběr ale zůstane omezený

Atény – Řecká vláda potvrdila odhady šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové a ve vydaném dekretu oznámila, že v pondělí se znovu otevřou všechny banky v zemi. Ty byly v důsledku dluhové krize uzavřeny od 29. června. Cestu k jejich otevření ve čtvrtek uvolnila Evropská centrální banka (ECB) zvýšením objemu nouzového financování. Výběr peněz ale zůstane omezený.

V noci ze středy na čtvrtek odsouhlasil řecký parlament potřebné reformy a otevřel tak zemi nejen možnost jednat o dalším, v pořadí už třetím balíčku finanční pomoci ve výši 86 miliard eur, ale také Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla zvýšit objem nouzového financování (ELA) tamních bank - o 900 milionů eur z dosavadních téměř 90 miliard eur. Řecké banky jsou už delší dobu na penězích z programu ELA závislé.

Přestože člen Rady guvernérů ECB Ewald Nowotny ještě v pátek uvedl, že je potřeba některé věci prověřit a že termín znovuotevření řeckých bank není pevně stanoven, zdá se z prohlášení řecké vlády, že v pondělí už se banky skutečně otevřou. Byť s omezením. 

60 eur denně se změní na 420 eur týdně

Řekové mohou i po uzavření bank vybírat peníze z bankomatů, pro výběry byl ale stanoven denní limit 60 eur (zhruba 1600 korun) na jeden účet. Ten vládní dekret nahrazuje týdenním limitem v objemu 420 eur. Lidé tak budou moci týdně získat z účtu stejnou částku jako doposud, nebudou však muset peníze vybírat každý den.

Řecké bankovní karty navíc budou moci jejich držitelé opět používat k platbám při pobytu v zahraničí. V platnosti však zůstávají omezení pro přesun peněz z Řecka i pro zakládání nových účtů, píše agentura Reuters.

Pondělí v Řecku - otevřené banky a zdražování

Řecko zároveň už v pondělí začne se změnami sazeb daně z přidané hodnoty. Agentura ANSA v pátek s odvoláním na výnos ministerstva financí uvedla, že od začátku příštího týdne bude zboží a služby, u kterých se nyní uplatňuje sazba 13 procent, přesunuto do vyšší sazby 23 procent. To se dotkne třeba balených potravin, restaurací a kaváren a jízdného na veřejnou dopravu. Další změny mají přijít v říjnu. Vyšší sazba DPH pro hotely má začít platit od 1. října, kdy budou zrušeny také daňové slevy pro oblíbené řecké turistické ostrovy. U hotelů se nově sazba daně zvýší z 6,5 procenta na 13 procent.

Zvýšení sazby DPH je součástí prvního balíku úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc žádá eurozóna. První z řady reforem se kromě DPH týkají penzí a řízení řeckého statistického úřadu.

Řecké dluhy a věřitelé
Zdroj: ČT24

Místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis v pátek oznámil, že Evropská komise začne jednat s Řeckem o detailech třetího programu ze záchranného fondu eurozóny (ESM). Uvedl to poté, co začátek jednání formálně odsouhlasily unijní státy. Záchranný program může dosáhnout až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun) a podílet by se na něm měl i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Už v pondělí podle eurokomisaře do Řecka poputuje 7,16 miliardy eur (přes 190 miliard korun) tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího celounijního mechanismu známého jako EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus). To umožní zemi včasnou splátku Evropské centrální bance (ECB) i vrácení částky, kterou už dluží MMF. Další splátka ECB čeká Řeky v polovině srpna, tehdy už by ale zřejmě měl být domluven „velký“ program v rámci ESM.