Merkelová: Žádné seškrtání řeckého dluhu nebude

Berlín – Dluh Řecka zůstane takový jaký je, nic se seškrtávat nebude, zopakovala německá kancléřka Angela Merkelová. Na druhou stranu ale dala najevo, že je ochotná jednat o snížení úrokových sazeb či prodloužení splatnosti, pokud bude Řecko plnit podmínky nového záchranného programu. Její ministr financí Wolfgang Schäuble nicméně stále vidí jako jediné řešení řecké krize, vystoupení Atén z eurozóny – a souhlasí s ním skoro polovina Němců.

„Řecko již získalo úlevy. Měli jsme tu dobrovolné seškrtání dluhu soukromými věřiteli, poté jsme prodloužili termíny splatnosti a snížili úrokové sazby. Nyní můžeme o takovýchto možnostech znovu jednat,“ řekla Merkelová v rozhovoru s německou televizí ARD.

Kancléřka nicméně upozornila, že „klasické seškrtání 30 či 40 procent dluhu není v měnové unii možné“. Dodala, že o případných změnách splatnosti a úroků lze jednat až poté, co Řecko úspěšně projde první kontrolou nového záchranného programu.

Šéf německé státní kasy Schäuble nicméně vidí řešení řecké krize úplně někde jinde. Atény by podle něj měly na nějaký čas vystoupit z eurozóny, protože, jak upozorňuje i Merkelová - dosáhnout umazání dluhu a zároveň zůstat v měnové unii není možné. Dobrovolný odchod Atén by tak prý byl tou lepší cestou. Schäuble již dříve konec eura v Řecku opakovaně navrhoval.

Schäuble není v Aténách příliš oblíben
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Merkelová ale uvedla, že Schäubleho návrh na dočasné vystoupení Řecka z eurozóny a následný odpis dluhů již není předmětem jednání. „O této možnosti jsme diskutovali, ale rozhodli jsme se pro jinou variantu,“ řekla. 

V Řecku se v pondělí po třech týdnech znovu otevřou banky, Řekové si však nadále budou moci vybírat pouze omezené množství peněz. „Tohle není normální život, takže musíme (o záchranném programu) jednat rychle,“ uvedla Merkelová. Dodala, že německá vláda učiní vše, co je v jejích silách, aby dovedla jednání ke zdárnému konci. Bude však v jednáních „tvrdá“, aby zajistila, že Atény dodrží dohodnuté podmínky.

Průzkum: Téměř polovina Němců je pro Grexit

Plán na záchranu Řecka podle průzkumu, kterého se zúčastnilo téměř 1400 lidí, považuje za špatný 56 procent Němců. Odchod Řecka z eurozóny by rádo vidělo 48 procent respondentů, zatímco pro jeho setrvání v měnové unii se jasně vyslovila pouze třetina, píše Die Welt s odkazem na průzkum agentury YouGov.

Řecké dluhy a věřitelé
Zdroj: ČT24

Poté, co jednání o další pomoci Řecku odsouhlasily národní parlamenty, včetně toho německého i řeckého, prohlásil v pátek místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis, že Evropská komise začne jednat s Řeckem o detailech třetího programu ze záchranného fondu eurozóny (ESM) - dosáhnout může až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun) a podílet by se na něm měl i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Už v pondělí podle eurokomisaře do Řecka poputuje 7,16 miliardy eur (přes 190 miliard korun) tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího celounijního mechanismu známého jako EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus). To umožní zemi včasnou splátku Evropské centrální bance (ECB) i vrácení částky, kterou už dluží MMF. Další splátka ECB čeká Řeky v polovině srpna, tehdy už by ale zřejmě měl být domluven „velký“ program v rámci ESM.