Česká televize připomene Mezinárodní den Romů

V následujícím týdnu uvede Česká televize sérii pořadů věnovaných Mezinárodnímu dni Romů. V televizní premiéře diváci uvidí mimo jiné i dokument Zatajené dopisy o experimentální romské škole v 50. letech, který byl nedávno součástí festivalu Jeden svět, či psychologické drama Marian, celovečerní debut čerstvého držitele Českého lva Petra Václava.

Dalším mimořádným snímkem je řadou cen ověnčený český film Smradi dotýkající se xenofobie a rasové nesnášenlivosti. Hned po něm druhý program zařadil časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Být Romem, mapující pět let hudebníka a romského aktivisty Vojty Lavičky. Známá dokumentaristka natočila podobný dokument i z pohledu ženy – novinářky Jamily Balážové. Být Romkou uvidí diváci již na velikonoční pondělí po filmu Marian.

Představí se také slovenský film Až do města Aš, na kterém se Česká televize podílela jako koproducent. Tragikomický příběh mladé dívky z východního Slovenska konfrontující se s realitou v nejzápadnějším koutě Čech, kam přišla snít svůj sen o štěstí a lepším životě, uvede kulturní kanál ČT art v neděli 12. dubna.

Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna a připomíná první setkání romských představitelů v roce 1971 ve Velké Británii a vznik Mezinárodní romské unie. Setkání se zúčastnili zástupci čtrnácti zemí včetně tehdejšího Československa.

Vydáno pod