Výstava obrazů Ondřeje Klevety V zajetí barev

V předsálí kina Panorama v Boskovicích se ve středu 11. března 2015 konala versnisáž výstavy obrazů mladého výtvarníka Ondřeje Klevety nazvaná V zajetí barev.

Vernisáž byla zahájena přímo symbolicky - úvodního slova se ujal autorův otec Pavel Kleveta, jenž je v místních kulturních kruzích známou osobností s všestranným záběrem. I jeho jméno jistě přispělo k mimořádně velké návštěvnosti, jež se v místních poměrech tak často nevidí. 

Podmanivou náladu vernisáže umocnil hudební úvod v podání interpretů Nikoly Krále a Lukáše Koudelky. Sálem nezazněly otřepané hity, ale tito mladí hudebníci se pochlubili vlastní tvorbou.

Jak na vernisáži řekl autorův otec Pavel Kleveta, výtvarného nadání Ondřeje Klevety se chopila učitelka základní školy, výtvarnice Anička Kocmanová, díky které mohl lépe rozvíjet svůj talent. Ondřej Kleveta pak vystudoval Střední odbornou školu a střední odborné učiliště tradičních řemesel ve Velkých Opatovicích, obor uměleckořemeslné zpracování kamene a keramiky. Přitom se zdokonaloval v malbě pod vedením akademického malíře Martina Kotka. I po škole zůstal věrný umění. Pracoval jako výtvarník a konzervátor v Muzeu Boskovicka, pak své znalosti předával dětem na Základní umělecké škole v Boskovicích. V současné době vyučuje odborný výcvik, obor umělecký keramik na Masarykově střední škole v Letovicích.

Ondřej není v „kumštu“ žádným nováčkem. Má za sebou několik velmi úspěšných výstav. Například v galerii SOU Velké Opatovice, v Brně, v Muzeu Boskovicka a na výstavě bývalých žáků učitelky Aničky Kocmanové. Všestrannost Ondřeje dokladuje též vlastní výroba uměleckých předmětů s indiánskou tématikou. Výtvarné umění však v jeho tvorbě dominuje.

Zpočátku se věnoval figurativní malbě tužkou, tuší, uhlem a křídou. V poslední době experimentuje s různými technikami nanášení akrylových, olejových a temperových barev. Zaměřuje se na obrazy abstraktní. Vyjadřuje v nich svůj postoj ke svému okolí a světu, poznává sám sebe a prostřednictvím pláten promlouvá k divákovi. Z obrazů vyzařují jeho nálady a pocity. Inspiraci hledá často v přírodě, kde se nechá unášet vírem barev, stínů a tvarů, které pak přenáší na plátna v různých vrstvách. K vyjádření pocitů někdy využívá techniku dripping, což je stříkání nebo lití barev na plátna ležící na zemi. „Při jeho řádění často hýří barvami i koberec jeho ateliéru,“ pokračoval za všeobecného smíchu Pavel Kleveta. Ten závěrem popřál synovi mnoho tvůrčích inspirací, aby se mu na jeho výtvarné pouti dařilo i nadále. Nikola Král a Lukáš Koudelka opět rozechvěli struny, aby všem zpříjemnili prohlídku vystavených děl Ondřeje Klevety.

Obrazy Ondřeje Klevety
Zdroj: ČT24/Luboš Sušil

Vernisáže se zúčastnilo téměř sedmdesát lidí i pak přicházeli další a další. Výstava výtvarných prací Ondřeje Klevety potrvá v předsálí kina Panorama do 6. dubna 2015. 

Luboš Sušil, Boskovice