Film roku odvysílá Česká televize už v sobotu

Ocenění filmových kritiků za nejlepší film, režii, scénář i hlavní ženskou roli, 10 nominací na České lvy a účast na festivalu v Cannes. Taková je prozatímní bilance jednoho z nejnovějších koprodukčních snímků České televize Cesta ven. V premiéře jej odvysílá už tuto sobotu.

„České kinematografii se daří objevovat nová, nekonvenční témata i moderní formáty. Úlohu České televize, jakožto největšího tuzemského koproducenta, pak vnímám mimo jiné v tom, že ty nejvýlučnější projekty dokáže včas správně rozpoznat a podpořit je. I za cenu určitého rizika,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a doplňuje: „Cesta ven je snímek odvážný jak svým úsporným, civilním zpracováním, tak tématem. A jsem hrdý na to, že jsme se mohli na jeho vzniku, i dík profesionálnímu týmu našeho Filmového centra, podílet. Divákům České televize tak navíc můžeme už nyní nabídnout snímek, který se bude na konci února teprve ucházet o deset Českých lvů. A vedle filmového zážitku jim otevřít i jiný pohled na problematiku, která má pro současnou společnost zásadní význam.“

Odvážné rozhodnutí scenáristy a režiséra Petra Václava obsadit do filmu romské neherce se navíc ukázalo jako šťastné, zvláště u představitelky hlavní role Klaudie Dudové, která se před natáčením živila jako pokladní v obchodě. Klaudia Dudová za svůj filmový debut získala herecké ceny nejen u nás, ale i na Festivalu evropských filmů ve francouzském Essonne, rovněž je nominována na Českého lva a s režisérem Václavem natáčí v koprodukci České televize již druhý film Nikdy nejsme sami.

Film Cesta ven byl rovněž letos uveden v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů na MFF v Cannes. Pro českou kinematografii je přítomnost tohoto snímku v Cannes obrovským úspěchem, na který se čekalo 16 let. Naposledy byl totiž celovečerní hraný film v rámci programu Cannes prezentován v roce 1998, byla jím Postel Oskara Reifa v sekci Semaine de la Critique.

Cestu ven odvysílá Česká televize v sobotu 14. února od 20 hodin na kanále ČT2.