AVÍZO: Poberounský masopust v Zadní Třebani

V sobotu 14. února se v Zadní Třebani koná 26. poberounský masopust. Program masopustu, který patří mezi největší akce svého druhu v celém Středočeském kraji, začne na návsi v Zadní Třebani už před devátou hodinou zabíjačkou.

Na stylovém jarmarku budou kromě výrobků řemeslníků k dostání preclíky, perníky, koláče, pečené maso, víno či medovina. V 9:30 bude odstartováno finále soutěže Školní palačinka, v níž změří síly dětští kuchaři.

Počínaje 10:15 se na improvizovaném jevišti v podobě valníku postupně představí:

–       staropražská kapela Třehusk

–       kejklíř a iluzionista Petr Theimer

–       dětská lidová muzika Notičky

–       dětský folklorní soubor Klíček

–       taneční skupina Proměny

–       řevničtí ochotníci s tradiční masopustní fraškou

Děti se navíc budou moci celé dopoledne svézt na koníkovi.

Nakonec bude symbolicky pochován Masopust a oceněny nejoriginálnější masopustní převleky. K účasti jsou zváni všichni – místní i přespolní.

Poté bude na zadnotřebaňské návsi oficiálně zakončen prémiérový ročník Gurmánského festivalu Karlštejnska a obcí se vydá průvod maškar v čele s kapelou a kvartetem »hlavních« postav: medvědem a medvědářem, policajtem i Masopustem-Bakchem. Všichni budou ochutnávat dobroty – jedlé i tekuté – které pro ně připraví místní hospodyňky a hospodáři. Loni průvod pohostilo neuvěřitelných 37 (!) domácností – podaří se letos tento rekord překonat…? Tři vítězové soutěže o nejlepší koblihu, šišku či jiné masopustní občerstvení budou jako každoročně oceněni. Bezprostředně po skončení průvodu, tedy přibližně od 18:00–18:30, se ještě bude konat neformální sousedské posezení s kapelou Třehusk ve Společenském domě.

Poberounský masopust
Zdroj: ČT24/Miloslav Frýdl

Masopustní oslavy uzavře v neděli 15. února 2015 od 14:00 ve Společenském domě v Zadní Třebani dětský karneval. Pro děti budou připraveny hry, soutěže, volba nejhezčí masky i kolo štěstí. Vystoupí liteňské mažoretky, AC OLYMPIA předvede ukázky aerobiku, zahraje staropražská kapela Třehusk.