„Putin je cynický a krutý,“ říká Boris Němcov

V Interview ČT24 z 30. listopadu, vysílaného netradičně z Moskvy nedaleko Rudého náměstí, se objevil představitel ruské opozice a prezidentský kandidát Boris Němcov ze Svazu pravicových sil. Tento víkend probíhají v Rusku parlamentní volby, ale probíhají podle nových pravidel. Strany potřebují k rozdělení křesel překročit nikoli pět, ale sedm procent. Navíc opozice nemá prakticky šanci k zásadnějšímu zviditelnění. Předvolební taktika Kremlu byla jednoduchá; masivní mediální kampaň Rusy přesvědčila, že všechno visí na jediném člověku, Vladimiru Putinovi, a že bez něj a jeho budoucí vlády se země prostě neobejde. Jednotné Rusko je bezkonkurenční lídr ruských parlamentních voleb. Předvolební průzkumy mu dávají až 67 procent hlasů. Takzvaná "strana moci" má všechny trumfy v rukou: ovládá média, na kandidátkách má klíčové úředníky i gubernátory a hlavně prezidenta Valdimira Putina. Opozice obviňuje státní stranu ze zneužívání státních fondů i snahy očernit jakoukoliv opozici.

Zažalovali jste Jednotné Rusko kvůli prezidentské kampani. Jak to skončilo?
Jsou to ty nejméně čestné volby, které se kdy konaly. Vlastně to ani nejsou volby, ale operace, kterou zorganizoval Putin a jeho strana. Zapojena jsou v ní vnitřní vojska, jednotky ministerstva vnitra. Speciální služby nás zatkly v neděli v Petrohradu, zatkly také lidi z našich novin, pokračuje očerňovaní v kampani, kterou proti nám vedou na televizních kanálech, které patří státu. Každý gubernátor dostal plán, kolik hlasů musí být pro Putina. Kromě Putina není na obrazovce vidět nikoho jiného, nechtějí se účastnit diskuzí. Veškeré soudní pře i další věci vždy končí v Putinův prospěch, takže když jsme chtěli Jednotné Rusko žalovat kvůli nezákonné agitaci a dalším nečestným metodám, nedopadlo to dobře.
To už není Putin, to je jak Lukašenko, je to výsměch zdravému rozumu. Je to jen snaha totálně zamotat hlavy ruským občanům. Třeba zrovna dnes jsme dostali přímo z tiskárny jakési brožurky, na kterých je dopředu napsáno, že Putin vyhrál volby. Putin by chtěl být národním lídrem, ale už teď má reputaci jako Lukašenko. Víme o tom u nás, ví se o tom v Evropě.
Nebudou to volby. Jednotné Rusko odmítlo diskuze, sám mám zakázáno objevit se v televizi. Mohu se účastnit jen diskuzí, které vyplývají ze zákona. Je proti mně vedena obrovská kampaň, ve které tvrdí, že jsem německý špión, homosexuál, že piji krev novorozenců atd. Je to prostě operace zvláštních sil, a ne volby.

Je nezpochybnitelné, že Putin a Jednotné Rusko dominují v televizi, ale na druhé straně je zcela reálné, že Putin má mezi lidmi ohromnou popularitu. Čím si to vysvětlujete?
Kdyby nás a naše přátele po celé zemi Putin nezatýkal a nezavíral naše noviny a kdyby neposílal chuligány, aby proti nám bojovali na ulicích, mohl by vyhrát ve volbách čestně. On se ale dopustil neodpustitelné chyby, protože začal cynický a podlý boj proti nám. Samozřejmě, že vyhraje a že si napíší výsledek, jaký budou chtít, ale z hlediska reputace bude mít stejnou pověst jako Lukašenko.
A populární je, protože barel ropy stojí teď 100 dolarů, protože máme teď obrovské peníze v ústřední bance, mnoho peněz ve stabilizačním fondu. Tak si může dovolit zvedat platy i důchody. Kromě toho je tady propaganda, která je vedena v jeho prospěch.
Ptali jsme se ho ale, jak je možné že se za jeho působní zdvojnásobila korupce, že Rusko kleslo z 85. místa na 145. místo, že se rozpadá armáda, že regiony s výjimkou moskevského jsou velmi chudé, že staří lidé dostávají malé důchody. Na nic nám neodpověděl; bojí se diskuzí, protože nemá, co by na to řekl. Jeho hlavní „zásluha“ je, že ničí justici a že je v zemi všude kromě Moskvy chudoba. Po tom, co jsme to začali říkat, byl úplně hysterický. Skončilo to tak, že se speciální služby pustily do boje proti opozici.

Můžete připustit možnost, že (je to možná klišé) Rusové opravdu chtějí sílu, silného vůdce, předáka a že si nepřejí demokracii jako takovou?
Rusové potřebují čestného a humánního lídra, nepotřebují cynického a krutého, protože krutosti a cynismu je i tak mnoho. On je ale přece populární. Když se někde střílí nebo se zničila ponorka, nešel se na to ani hned podívat. Když byla zavražděna Anna Politkovská, říkal, že zemi jen škodila. To je obrovský cynismus, Putin je krutý a cynický.

Přesto je populární, čím to můžete vysvětlit?
To spočívá v tom, že opozice nemůže vysvětlit, co za osm let, co je ve funkci, udělal. Nemůže vysvětlit, proč je tady taková korupce, bída, polarizace mezi Moskvou a provinciemi. V moskevské televizi je jen Putin, kdyby to tak nebylo, neměl by už takovou důvěru. Existuje černý seznam lidí, kteří se nesmějí objevovat v televizi. Jak to pak můžeme lidem vysvětlit?

Stále se ptám, jestli Rusové o demokracii vůbec stojí, usilují o ni. Nejsou zde žádné masové protesty.
Jsou dva důvody, proč je tak populární: drahá ropa a situace s deficitem. Jestli lidé chtějí, nebo nechtějí demokracii? Když vám budou od rána do večera promývat mozek a do ulic vyhrnou speciální ozbrojené síly, taky si to rozmyslíte.

Opozice tvrdí, že problém představují nová pravidla. Vaše strana však měla velký neúspěch už ve volbách v roce 2003?
Zúčastnili jsme se voleb v jedenácti regionech země, kde žije 23 miliónů lidí, pětina Ruska, a všude jsme vyhráli. Průměrný výsledek pro nás byl 78 procent. Pro Putina to byla obrovská hysterie, protože si mysleli, že prohrajeme, ale my jsme vyhrávali. Pravidla jsou represivní. Strana může být nepřipuštěna do voleb, používá se zákon o extremismu. Nesmíme kritizovat Putina, protože je to v zásadě zakázané. Kromě toho vytvořili práh sedmi procent. Mussolini měl kdysi práh dokonce dvacet procent, Putin k tomu postupně směřuje. Takže pokud je někdo nespokojený, nemá prakticky kde vystupovat, volit.

Proč se opozice nedokáže spojit? Jak to, že nedokáže najít společný politický jazyk?
Opozice je rozdělená a Putin se toho snaží využívat a vráží mezi ni klín. Tyto volby jsou pro opozici velké poučení. Po nich se bude daleko snadněji řešit otázka, jak opozici spojit.
Je to otázka ambicí. Lídři jsou velice ambiciózní, navíc ne vždy chápou, kam se země ubírá. Země se přitom ubírá k běloruskému modelu, k hrozné, úplné diktatuře. Naštěstí to lidem začíná docházet. Doufám, že po 2. prosinci budou učiněna konkrétní rozhodnutí. Jsem také kandidát na prezidenta, jsem přesvědčen, že to dokážeme udělat tak, aby veškerá demokratická opozice měla jediného prezidentského kandidáta.

Říkáte, že toto nejsou demokratické volby. Proč je tedy opozice nebojkotuje?
To by byla hloupost. Byl jsem ve dvaatřiceti městech od Vladivostoku do Kaliningradu, sešel jsem se s desítkami tisíc lidí na nejrůznějších místech. Lidem vysvětlujeme, že směr, který nabral Putin, je cestou do třetího světa. Nám jde o to, aby se dodržovaly ústava, zákon a lidská práva. V tom vidíme možnost těchto voleb vysvětlit lidem, jak správně řídit Rusko, aby tam nebyl diktátorský režim, aby lidé měli alespoň základní práva a svobody a základní ochranu. Je to pro nás možnost říkat, že existuje alternativa vůči směru Putina na lukašizaci Ruska. Obranou proti Putinově politice je ochrana lidských práv, ústavy, konkurenční tržní ekonomika založená především na malém a středním podnikání. Takže děláme takovou politickou osvětu, která už začíná nést ovoce. Samozřejmě musíme ještě hodně dlouho usilovat, ale dost dobře nemůžeme zůstat doma a nevyužít tuto příležitost, protože to by se pak nikdo nic nedozvěděl.

Říkáte, že je tady snaha kontrolovat volby?
Máme sto tisíc pozorovatelů ze Svazu pravicových sil. Dnes jsem se sešel s předákem komunistů Zjuganovem (což může být překvapivé), s kterým jsme si řekli, že ve všech volebních okrscích, kde budeme mít pozorovatele, budeme spolupracovat. Česká televize se tak vlastně jako první dozvídá, že takto bude spolupracovat ruská opozice.

(redakčně kráceno)

Interview ČT24