„Evropa dělala v minulosti příliš mnoho,“ říká David Cameron

Na sobotním kongresu ODS kromě špiček strany promluvil i předseda britské Konzervativní strany David Cameron, kterého nespojuje s ODS jen podobné umístění na škále politického spektra. Mimo to, že podporoval Mirka Topolánka při loňské předvolební kampani, založili spolu Hnutí pro evropskou reformu, to však zatím na své příznivce spíše čeká. Během své krátké návštěvy České republiky poskytl exkluzivní rozhovor Tereze Engelové, který odvysílala Česká televize v rámci Studia ČT24.

Byla jsem velmi překvapena začátkem vašeho projevu na kongresu ODS, ve kterém jste zmínil, jak jeden z vašich předků odstoupil z britské vlády kvůli nesouhlasu s podpisem Mnichovské dohody.
Můj předek Alfred Duff Cooper rezignoval na funkci poté, co Neville Chamberlaine podepsal Mnichovskou dohodu, protože s ním nesouhlasil. Říkal jsem si, že to zmíním ve svém projevu, mluvil jsem o tom i s Mirkem Topolánkem. Velice si vážím dárku od něj – kopií dopisů, které si můj příbuzný vyměnil s prezidentem Benešem. Určitě si je doma vystavím na důstojné místo.

Víte, co v nich bylo napsáno?
Ještě jsem neměl možnost si je přečíst, jen jsem rychle nahlédl do dopisu od Duff Coopera, který po rezignaci poslal prezidentu Benešovi. V tomto dopise říká, že je na své rozhodnutí hrdý, protože si myslí, že bylo správné.

Ve vašem případě dobré vztahy obou zemí pokračují. Podporujete se s Mirkem Topolánkem, vaše strany také. Mají ale skutečně tolik společného? Není to jen hra pro veřejnost?
Máme mnoho společného. Máme společný názor na budoucnost Evropy, věříme v otevřenou, obchodující, pružnou Evropu. Chceme, aby se ekonomicky reformovala, aby měla ekonomiku otevřeného obchodu. Věříme v atlantické spojenectví, v to, že Evropě je lépe s Američany jako spojenci přítomnými na evropském kontinentě. Obě země jsou členy NATO, obě mají jednotky v Afghánistánu. Je tedy hodně věcí, které Česká republika a Velká Británie sdílejí, stejně jako moje Konzervativní strana a ODS. Proto tak úzce spolupracujeme.

Nemáte nějaký konkrétnější důvod, než že jsou obě země v NATO, protože to byste se mohl stejně přátelit s Jiřím Paroubkem, ten také není proti?
My i ODS věříme v tržní ekonomiku a atlantické spojenectví. Jsme strany, které chtějí dát lidem více kontroly nad jejich životy, jsme proti socialismu, jsme středopravicové strany. V těchto aspektech máme mnoho společného.

Zmínil jste pravý střed. Pravice si v Evropě oproti devadesátým létům polepšila. Zdá se, že to bylo kvůli jejímu určitému posunu doleva. Přesto to vypadá, že se pravice stále hledá…
Myslím, že rozdělení na pravici a levici už není tak velké jako dřív. Před dvaceti lety chtěla naše levice znárodňovat průmysl, vystoupit z NATO, zavést osmdesátiprocentní daně. Už není tak bláznivá jako předtím. Takže levice se posunula určitě blíže ke středu.
Rozdíl mezi levicí a pravicí je ale stále velký. Středopravicové strany dávají totiž víc moci a kontroly lidem, dávají na výběr rodičům, starají se, aby lidé mohli utrácet své peníze tak, jak chtějí. Levice stále věří ve velkou vládu a mocný stát, a v tom je velký rozdíl.

Společně s Mirkem Topolánkem jste založili Hnutí pro evropskou reformu. Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 se chystáte vystoupit z nejsilnější parlamentní frakce, Evropské lidové strany - Evropských demokratů, a založit novou frakci. Mnoho členů vaší vlastní strany s tím ale nesouhlasí a popisují to jako „bití hlavou do zdi“ , které oslabí pozice Velké Británie v Evropě. Navíc vaše hnutí nezískalo vekou podporu ani mezi ostatními pravicovými stranami…

Myslím, že to bude fungovat. Spolu s Mirkem jsme o tom mnohokrát hovořili. V Evropě jsou dva názorové směry v pohledu na pravý střed. Ten, který zastáváme i my, je, že chceme být členy unie, ale chceme ji mít otevřenou, obchodující a pružnou. Ne takovou, kde Brusel odebírá víc a víc moci národním státům. Domníváme se, že pro naše účely by bylo lepší mít vlastní parlamentní frakci, která pak může hlasovat společně a spolupracovat s Evropskou lidovou stranou – Evropskými demokraty. Ale jak říkáme, raději budeme dobří a šťastní sousedé než nešťastní nájemníci.

Ve svém projevu jste řekl, že v Evropské unii máme nepřátele, kteří se nám sice snaží pomoci, ale právě tím nám ubližují. Jak se jim chcete bránit?
Evropská unie musí přestat dělat tolik věcí najednou. Příliš zasahuje do každého aspektu našich životů. Měla by méně regulovat a více deregulovat, měla by národním státům povolit uzdu. Věřím v přenášející se moc – více moci blíž lidem. A dokonce věřím, že by i předseda Baroso z Evropské komise souhlasil, že Evropa dělala v minulosti příliš mnoho a potřebuje v budoucnosti dělat méně. Hlavně méně regulovat, regulací je mnoho a stojí to hodně business i jednotlivce. Na to, abychom měli společný trh, nepotřebujeme přemíru byrokracie a regulací.

V poslední době se hodně hovoří o Evropské dohodě, přepracované Evropské ústavě. Jste pro to, aby o ní Britové hlasovali v referendu?
Ano, před posledními volbami jsme slíbili referendum o Evropské ústavě. Evropská dohoda se velice podobá Evropské ústavě, a proto si myslíme, že by o ní měli rozhodovat lidé, a budeme za referendum ve Spojeném království tvrdě bojovat.

Není to příliš komplikované? Lidé určitě nemají o Evropské dohodě dostatek informací.
To si nemyslím. Lidem by se mělo dát právo vyjádřit svůj názor na Evropskou dohodu. Neudělat to je dost arogantní. To by byl styl vládnutí z minulosti. Dnes, kdy máme více kontroly nad svými životy, kdy si můžeme vybrat, kde žít, nakupovat, trávit dovolenou, proč, když dojde na politiku, je nám řečeno: „Ne, nejste dost chytří na to, abyste měli vlastní názor.“

U nás premiér Topolánek referendum o Evropské dohodě mít nechce. Probírali jste to spolu?
V Británii máme konkrétní situaci, kdy jsme slíbili referendum a chceme držet sliby. Češi dělají svoji vlastní politiku.

V České republice se dnes mluví o referendu hlavně v souvislosti s americkou protiraketovou obranou. Sice to není volba ODS, ale podle průzkumů veřejného mínění si spolurozhodnout o radaru na našem území přeje hodně lidí. Co si myslíte o referendu na takovou otázku? Ptám se i proto, že Britové mohou být v podobné situaci. Ještě vláda Tonyho Blaira požádala Spojené státy, aby v Británii rozšířily stávající protiraketovou obranu.
Téma protiraketové obrany je čistě záležitostí české vlády. Myslím si, že referendum přichází v úvahu, když se jedná o změnách ve způsobu vládnutí. Pak je otázka referenda opodstatněná. Jako konzervativec jsem vždy věřil v silnou obranu, v to, že máme důvěryhodnou obranu proti jakékoliv budoucí hrozbě. To je také důvod, proč jsem podporoval rozmístění Perschingů na našem území v 80. letech. A ze stejného důvodu chci, aby Velká Británie měla „raketový deštník“. Protiraketovou obranu vidím v kontextu silné obrany, jestli se pro ni ale rozhodne jen česká vláda, je skutečně jen na ní.

V Čechách často zaznívá argument, že je to americký radar, ale kdyby to byl radar NATO, bylo by vše v pořádku. Vám američtí vojáci v Británii nevadí?
Máme s Američany velmi dobré vztahy, vnímáme je jako blízké spojence, máme podobné zájmy. Když se podíváte zpět do historie, do období studené války, kdy byla Evropa ohrožená sovětským komunismem, byly to Spojené státy, které se s námi postavily proti němu. Právě v tomto kontextu vnímám naše přátelství s Američany. Nevnímám je jako nebezpečné strašáky, ale jako dobré spojence pro Evropu. A evropské dějiny ukazují, že jsme jako kontinent bezpečnější, když je Amerika začleněná. Rozhodně je to pro Evropu lepší, než kdyby si hleděla sama sebe.

Před posledními volbami v České republice jste přijel podpořit předvolební kampaň Mirka Topolánka. Podpořil jste ho a on volby vyhrál. Nebudu se ptát, co by mohl Mirek Topolánek poradit vám, ale spíš, co byste si poradil sám. Před nástupem Gordona Browna preference konzervativců převyšovaly labouristy, teď se zase srovnaly, v říjnu měl pan Brown dokonce navrch…
To se už zase změnilo, musíte si svoje informace oprášit. Po nástupu Gordona Browna jsme začali na labouristy postupně ztrácet, ale teď máme zase solidní náskok. Průzkumy z dnešního rána ukazují šest nebo devět procent navrch. Jde samozřejmě o jednotlivé průzkumy, ale je to britská Konzervativní strana, která udává agendu, jež vítězí v lokálních volbách, která vlastně hýbe britskou politikou, a to je důležité. Máme dobrý tým, dobrou politiku, dobré přátele, jako je Mirek Topolánek, který mě také určitě přijede podpořit v mé předvolební kampani.

(redakčně kráceno)