Peníze EU určené na podporu podnikání obdržela společnost Czech Ventura Partners

Praha - ČR dostala z Bruselu v 90. letech zhruba půl miliardy korun na podporu malého a středního podnikání. Nejméně sto milionů korun však obdržela poradenská společnost Czech Ventura Partners, s.r.o., která peníze spravovala. O dalších 100 milionech korun nikdo nic neví. Navíc ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že dokumenty o hospodaření společností, které spravovaly evropské peníze, zničila povodeň v roce 2002. České republice tudíž hrozí, že pokud nebude schopna unii vysvětlit, na co bylo použito 200 milionů korun, které chybějí na účtech ministerstva, bude muset všechny evropské peníze vrátit.

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že nemá k dispozici dokumentaci, která by věcně prokazovala uskutečněné investice a náklady. Na účtech ministerstva je zhruba polovina ze 430 milionů, které ČR z Bruselu dostala, o osudu zbytku peněz však nikdo na ministerstvu nic neví. Vláda Evropské unii tuto skutečnost zdůvodňuje tím, že veškerou dokumentaci, na jejímž základě by bylo možné odhalit tok financí z EU, zničila povodeň v roce 2002. Nakonec vláda vše vyřešila tím, že letos na konci října rozhodla, že stát dotační program doplatí a obnoví.

Podle předávacích protokolů týkajících se hospodaření, které má Česká televize k dispozici, dokumentace o hospodaření existovala ještě v roce 2005. Materiály má likvidátor Nadace pro rozvoj regionů Jan Hora. Náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous však tvrdí, že tato dokumentace unii nestačí. Ta podle něj chce znát i dokumentaci dceřiných společností nadace, Regionálního podnikatelského fondu a Fondu rizikového kapitálu, přes které miliony k podnikatelům protékaly. Ministerstvo se podle Kalouse bez úspěchu snažilo potřebné dokumenty získat. Dokumentaci dvou bývalých fondů dokázala dohledat ČT u jejich likvidátorů.

Evropskou unii však v tuto chvíli nezajímá dokumentace, kterou podle vládního usnesení měla zničit povodeň v roce 2002, ale osud evropských peněz v letech 2003 až 2005. Z období před povodní chce unie objasnit důvod odměn pro česko-nizozemskou společnost Czech Ventura Partners, s.r.o. (CVP), která si za poradenskou činnost naúčtovala odměny ve výši 100 milionů korun. Podle Kalouse neexistuje žádné podezření z toho, že by CVP zneužila evropské prostředky. Nicméně ekonomický poradce ministerstva Václav Šrámek v roce 2003 zpracoval analýzu, v níž upozorňoval ministerstvo na špatné hospodaření s fondy, obzvláště na podezřelé počínání společnosti CVP. Ministerstvo následně na konci roku 2003 spolupráci s CVP ukončilo. CVP v té době po České republice požadovala ještě přibližně 35 milionů korun.

Spolupráci obnovil až nový ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek, který na ministerstvo přišel v srpnu 2004. Vedení ministerstva slíbilo CVP, že se s ní finančně vyrovná. Společnost však slíbené peníze nedostala a poté, co Paroubka vystřídal Radko Martínek se situace ještě zkomplikovala. Martínek sice tvrdí, že CVP odmítl peníze vyplatit, nicméně navrhl vládě, aby se Česká republika s CVP vyrovnala a předešla tak hrozící arbitráži. Vláda však jeho návrh zamítla, a CVP proto vyvolala s ČR arbitráž, v níž požadovala místo 30 milionů rovnou 140 milionů korun. Česká republika se s CVP dohodla na mimosoudním vyrovnání. O finanční výši česká vláda odmítá s ohledem na ujednání o mimosoudní arbitráži informovat. Podle Evropské komise však česká vláda zaplatila CVP 100 milionů korun.