Odstranění přičin francouzských nepokojů je otázkou několika let

Paříž – Již dva dny trvají střety mezi policisty a mladistvými na pařížských předměstích. Nepokoje vyvolala smrt dvou mladíků, kteří v neděli večer zemřeli po srážce s policejním autem. Situace je přirovnávána k obdobným výtržnostem před dvěma lety, které se rozšířily i do dalších francouzských měst. Současné pouliční potyčky si zatím vyžádaly téměř osmdesát zraněných policistů, počet zraněných z předměstských čtvrtí není ještě znám, stejně jako výše způsobené škody.

Mladíci ve věku 15 a 16 let zemřeli při dopravní nehodě, když se jejich motocykl srazil s policejním autem. Ani jeden z nich neměl ochrannou přilbu, jejich zranění byla natolik vážná, že jim následně v nemocnici podlehli. První výsledky vyšetřování už prokázaly, že se nehoda dokonce stala jejich vinou.

Nicméně verzi o nehodě obyvatelé, především mládež, předměstské čtvrti Villiers-le-Bel, kde k nešťastné události došlo, nepovažovali za věrohodnou. Stala se pro ně záminkou k vyřizování účtů s policií a reagovali na ni pouličním násilím, během něhož byla poprvé v historii podobných nepokojů použita střelná zbraň proti policistovi. Nepokoje se opakovaly již dvě noci za sebou a napětí nadále vzrůstá.

Sarkozyho olej do ohně 

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy je v současné době na státní návštěvě v Číně. Vrací se dnes v noci a zítra by měl navštívit zraněné policisty v nemocnicích a také chce přijmout rodiny obou zemřelých chlapců.

V době nepokojů před dvěma lety ohrozil svou politickou kariéru výrokem na adresu bouřícího se pařížského předměstí, jehož obyvatele označil za lůzu, a doslova tak přilil olej do ohně. I nyní je současný stav pro francouzského prezidenta komplikovaný. V době, kdy se téměř podařilo utišit protesty v souvislosti se zavedením rozsáhlých reforem, se objevuje nový problém, jehož řešení záleží částečně také na Sarkozyho přístupu. Zda se situace uklidní, nebo bude opět hrozit rozšíření nepokojů i na další francouzská města, bude jasnější teprve po jeho návratu do země.

Pokus o vytvoření spálené země

Příčinou nepokojů před dvěma lety byla také smrt mladíků z předměstí, kteří zemřeli po zásahu elektrickým proudem, když se během policejního pronásledování snažili ukrýt v transformátoru. Incident vyvolal třítýdenní vlnu násilí po celé Francii, nejhorší za poslední čtyři desetiletí, při níž byly způsobeny hmotné škody za 4,5 miliardy korun. Úřady dokonce musely v Paříži a Lyonu vyhlásit noční zákaz vycházení pro mladistvé.

Současné nepokoje ještě zdaleka nedosáhly takového rozsahu jako v předloňském roce, jejich příčiny jsou ale podobné, způsobené především sociální nespokojeností. Obyvateli okrajových částí Paříže jsou převážně potomci přistěhovalců, nejčastěji ze severní a subsaharské Afriky a z Balkánu. Mezi nimi převažují mladí lidé do 25 let, z nichž téměř polovina je nezaměstnaná, bez vyššího stupně vzdělání, jejich obživou jsou většinou krádeže a obchody s drogami.

Jedná se vesměs o generaci, jejíž rodiče se přistěhovali do Francie a nepodařilo se jim do nové společnosti zařadit. Stejně tak jejich děti zůstávají vyčleněny, a navíc ztratily vazbu na zemi, z níž pocházejí. Příčiny násilných projevů, kterých se dopouštějí, jsou komplexní. I když se podaří současné nepokoje utišit, zabránit jim bude běh na dlouhou trať.

„Pocit jejich určité vyřazenosti nedokázaly francouzské vlády zachytit a včas na něj reagovat, dnes tedy už nejen sociální, ale vlastně i asociální mládež revoltuje a terorizuje okolí, včetně svých rodičů,“ shrnuje Zdeněk Velíšek, redaktor České televize. „Jejich snahou je vytvořit jakousi spálenou zemi, v níž budou platit jiné pravdy a zákony,“ domnívá se publicista Zdeněk Müller. Dokládají to podle něho četné útoky na veřejné budovy, například školy nebo knihovny, které jsou „vlastně útokem na kulturu a civilizaci“.

Hořící dům v Paříži
Zdroj: ČT
Vydáno pod