Odborníci vyhledávají děti s vyšším rizikem vzniku rakoviny kůže

Praha – Nadační fond Ikaros připravil projekt Bezpečné slunce dětem, jehož cílem je vyhledat děti s vyšším rizikem vzniku melanomu. Chce zajistit jejich vyšetření u kožních lékařů a následné sledování. Při příležitosti 3. pražského melanomového dne to dnes oznámila přednostka kožní kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Jana Hercogová. Melanom patří mezi nejzhoubnější druhy rakoviny.

Maligní melanom – zhoubné nádorové onemocnění kůže, které vzniká nekontrolovaným množením buněk produkujících pigment, tzv. melanocytů. Pokud není nádor včas identifikován, může se v organismu šířit prostřednictvím metastáz a v případě neúspěšné léčby vede k úmrtí. V opačném případě je však velká šance na zlepšení a mnohdy i trvalé vyléčení.

Do této chvíle nebyla odhalena přesná příčina vzniku maligního melanomu, což je typické pro většinu zhoubných nádorových onemocnění. Za nejvýznamnější dosud identifikovaný rizikový faktor je považováno nárazové intenzivní sluneční ozáření následované spálením kůže. Riziko představuje především vystavení se působení UV záření v dětském věku. Na vzniku nádoru se podílí také genetická dispozice a typ kůže.

Profesorka Jana Hercogová ke vzniku 3. pražského melanomového dne dodává: „Připojili jsme se k tzv. Evropskému dnu melanomu. Jeho výsledky nás povzbudily natolik, že jsme se rozhodli, že jeden den nestačí, a založili jsme nadační fond Ikaros. Jeho hlavním cílem je vyhledávat rizikové skupiny pacientů, zejména těch dětských. Víme, že nebezpečí ultrafialového záření je největší při intenzivních spáleních kůže v dětském věku.“

Pro zjištění počtu dětských pacientů postižených zhoubnou formou melanomu použil Ikaros dotazníky. „Distribuovali jsme přes 50 tisíc dotazníků do mateřských a základních škol. Skoro polovina z nich se nám vrátila. Vytipovali jsme na 4 000 dětí, které je třeba vyšetřit,“ uvedla profesorka Hercogová.

V současné době onemocní melanomem v ČR ročně 17 lidí ze 100.000 obyvatel. Za 30 let se výskyt melanomu zvýšil téměř pětkrát. Za posledních pět let vzrostl počet případů zjištění zhoubného melanomu kůže o 32 procent a ve věkové kategorii do 35 let se zvýšil o 58 procent. Česko je co do výskytu melanomů u mužů na 9. místě, u žen na 15. místě na světě. Nejčastěji se tento nádor vyskytuje v Austrálii a na Novém Zélandě.