I rok po smrti Litviněnka je hlavní podezřelý Lugovoj

Moskva – Událostmi kolem podezřelého úmrtí agenta Alexandra Litviněnka se Rusko dnes již příliš netrápí. Ústřední postavou celé kauzy zůstává podnikatel a bývalý agent KGB Andrej Lugovoj. Ten se loni 1. listopadu v londýnském hotelu Millenium právě s Litviněnkem setkal. Tři týdny po schůzce Litviněnko umírá. Jeho smrt začala být v souvislosti s přítomností radioaktivního izotopu polonia 210 vyšetřována jako vražda, z níž je od letošního května podezřelý právě Lugovoj.

Moskva odmítá Lugového vydat s poukazem na svou ústavu, která nedovoluje vydávání ruských občanů do zahraničí. Ruští prokurátoři tvrdí, že budou soudit Lugového sami, pokud Británie poskytne dost průkazných důkazů o jeho vině. Ruská prokuratura již údajně zkoumá materiály, které dostala z Británie, aby posoudila jeho vinu a nevinu. Nicméně opakovaně dala jasně najevo, že Lugového do Británie nevydá. Lugovoj dosud jakoukoli vinu na Litviněnkově smrti odmítá.

Andrej Lugovoj byl v 80. letech agentem sovětské tajné služby KGB a později pracoval i pro její nástupkyni Federální bezpečnostní službu (FSB). Po odchodu z FSB pracoval pro ruského oligarchu Borise Berezovského, který nyní žije s novou identitou v Británii, a v současnosti podniká. Spekulace o tom, že se podílel na vraždě Litviněnka, se objevily v britském tisku počátkem letošního roku.

Lugovoj kandiduje do ruské Státní dumy na kandidátce nacionalistické Liberálnědemokratické strany Ruska (LDPR). Vzhledem k tomu, že je na kandidátce na druhém místě hned za nacionalistou Vladimírem Žirinovským, má velkou šanci na to, být zvolen. Lugovoj zásadně odmítá, že by do parlamentu kandidoval kvůli poslanecké imunitě. On sám prý s vyšetřovateli úzce spolupracuje, neboť nemá co skrývat, a sám sebe považuje za oběť celého spiknutí, protože i v jeho těle se objevily stopy polonia 210.

Zpravodaj ČRo 6 Libor Dvořák, který byl hostem Dobrého rána, připomněl, že Lugovoj v době oznámení své kandidatury vystoupil s prohlášením, že Britové jsou největší nepřátelé Ruska, že jsou to přesně ti, kteří Rusko 15 let ponižovali a on přichází do politiky právě proto, aby na to poukázal. „Je zcela nepochybné, že pan Lugovoj je figurka na velmocenské šachovnici, a samozřejmě rozhodnutí, že se z potencionálního vraha stal politik, není rozhodnutím Andreje Lugového, ale někoho zcela jiného,“ vysvětluje Dvořák poměry v Rusku.

Alexandr Litviněnko se loni 1. listopadu v londýnském hotelu Millenium setkal s bývalými ruskými tajnými agenty a podnikateli Andrejem Lugovým, Dmitrijem Kovtunem a Vjačeslavem Sokolenkem; v jedné japonské restauraci se také sešel s italským bezpečnostním expertem Mariem Scaramellou, který mu měl předat informace o vraždě ruské novinářky Anny Politkovské. Několik hodin poté byl Litviněnko přijat se zdravotními potížemi v nemocnici. Po třech týdnech, 23. listopadu, Litviněnko umírá. Krátce před smrtí obvinil ze svého konce ruského prezidenta Vladimira Putina.

O den později britské úřady dávají smrt ruského agenta do souvislosti s přítomností radioaktivního izotopu polonia 210. Zvýšená hladina radioaktivity byla zjištěna na obou místech schůzek z 1. listopadu a také v Litviněnkově bytě. Následně se Litviněnkova smrt začala vyšetřovat jako vražda. Letos v květnu britská prokuratura navrhla zatknout a stíhat ruského podnikatele a bývalého agenta tajné služby Lugového za vraždu Litviněnka.

Alexandr Litviněnko pracoval jako agent již pro sovětskou tajnou službu KGB a v její ruské nástupnické organizaci FSB to dotáhl až na plukovníka. Postupně ale začal kritizovat poměry uvnitř FSB a kriticky se vyjadřoval i k politice Kremlu. Poté byl několikrát zatčen a v roce 2000 v obavách o svůj život uprchl do Velké Británie, kde získal politický azyl.

Alexander Litviněnko
Zdroj: ČT24