Petr Zelenka s podáváním heparinu pacientům začal v květnu 2006

Praha - Bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka pět měsíců podával nemocným lék na ředění krve heparin, v důsledku čehož zemřelo sedm pacientů. Zelenka se před soudem zodpovídá nejen se sedmi vražd, ale i z deseti pokusů o vraždu. V případě prokázání viny Zelenkovi hrozí až doživotní trest vězení.

S podáváním heparinu hospitalizovaným začal Zelenka podle vyšetřovatelů v květnu 2006. První pacient, osmašedesátiletý František Škvařil, zemřel 11. června. Státní zástupce Zelenku viní z toho, že následně způsobil smrt ještě dalším šesti osobám. Podle některých médií měl látku svým obětem podávat vždy na konci své směny, navíc pacientům, které neměl na starosti. Poslední z údajných Zelenkových obětí zemřela 24. září 2006.


Sérii několika úmrtí spojených se zdánlivě bezdůvodným krvácením začal už v létě téhož roku zkoumat primář havlíčkobrodského ARO Pavel Longin. Došel k závěru, že příčinou bylo podání heparinu a rovněž odhalil možnou souvislost případů se Zelenkou. Své zjištění oznámil Longin vedení havlíčkobrodské nemocnice, která se Zelenkou 26. září rozvázala pracovní poměr na základě dohody.

Ačkoliv údajně Longin pohrozil Zelenkovi trestním oznámením už v den jeho odchodu z nemocnice, policie oznámení na neznámého pachatele obdržela až 23. října. Vyšetřování bylo hned na počátku poznamenáno třítýdenní nemocí pověřeného pracovníka. Policie, která se proto dostala pod palbu kritiky, se však hájí tím, že z oznámení nebylo patrné, že jde o trestný čin vyžadující neodkladná opatření.

Poté, co primář Longin při výslechu jmenoval svého někdejšího podřízeného jako podezřelého, policie 1. prosince zatkla Zelenku přímo na jeho novém pracovišti, na chirurgickém oddělení jihlavské nemocnice. Zelenka se ve vazbě podle svého právního zástupce přiznal k osmi vraždám a devíti pokusům. Ačkoliv se v průběhu vyšetřování objevovaly odlišné údaje o počtu obětí, státní zastupitelství nakonec Zelenku obžalovalo ze sedmi dokonaných vražd a deseti pokusů o ně.

Příčiny Zelenkova jednání zůstávají nejasné. Podle advokáta Jana Herouta však soudní znalci dospěli k závěru, že jeho mandant je naprosto zdravý, má zachovalé rozpoznávací a ovládací schopnosti. Nezjistili u něj prý ani žádnou poruchu. Kromě policie zkoumala okolnosti „heparinových vražd“ i komise ustavená ministerstvem zdravotnictví. Podle ní v havlíčkobrodské nemocnici zemřelo kvůli špatnému zdravotnickému postupu 11 lidí, z nichž deset připravil o život heparin.

Zatímco Zelenka teprve čeká na verdikt soudu, někteří vedlejší aktéři případu již byli potrestáni. Počátkem prosince 2006 byl odvolán ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl. Hejtman kraje Vysočina jej zbavil funkce za „manažerské selhání“ a špatnou komunikaci s krajem. Pejchl s výtkami nesouhlasí. Srážkami z platu byl potrestán i jeden ze zaměstnanců havlíčkobrodského policejního oddělení. Podle vnitřní kontroly špatně zorganizoval práci svých kolegů, v důsledku čehož vznikla třítýdenní prodleva ve vyšetřování.

Zelenka (narozen v roce 1976) nastoupil do zdravotnictví v roce 1998. Jako absolvent střední zemědělské školy tehdy začal pracovat v jihlavské nemocnici. Nejprve působil jako sanitář, později přešel k záchranné službě. Ještě ve zkušební lhůtě byl ale od záchranky propuštěn, údajně kvůli problémům s docházkou. Při práci v Jihlavě si doplnil kvalifikaci zdravotní sestry na střední zdravotnické škole. Po propuštění Zelenka zamířil do nemocnice v Havlíčkově Brodě. Ta jej přijala jako zdravotníka na anesteziologicko-resuscitační oddělení a krátce pracoval i jako externista u záchranky.