Baletní legenda Baryšnikov - jeden z nejvýznamnějších sovětských emigrantů

Riga - Michail Baryšnikov, který se narodil 28. ledna 1948, začal studovat tanec ve 12 letech. Jeho učitelem byl renomovaný pedagog Alexander Ivanovič Puškin. Ten jeho schopnosti rozvinul k mistrovství, které bylo již v pouhých 18 letech korunováno smlouvou pro sólového tanečníka v proslulém Kirovově baletu. Jeho nekonvenční přístup, charisma i brilantní technika vzbuzovaly respekt a nadšení. Baryšnikov ale brzy pocítil, že umělecké šablony, které tehdejší sovětská scéna nabízela, mu už přestávají stačit. V roce 1974 se proto rozhodl k radikálnímu životnímu kroku - při turné po Kanadě požádal o politický azyl.

Baryšnikov zakotvil v New Yorku, kde se stal hvězdou (a později i šéfem) souborů American Ballet Theater a New York City Ballet. Vytvořil své verze Louskáčka, Dona Quijota, Popelky a Labutího jezera. V roce 1989 se však rozhodl pověsit kostým klasických hrdinů na hřebík a věnovat se nejnovějším trendům tance. Ve spolupráci s Markem Morrisem, jedním z nejzajímavějších choreografů, založil skupinu White Oak Dance Project.
 
Nevyhýbá se ani účinkování před kamerou. „Režisér Herbert Ross mě chtěl obsadit do svého snímku (Přelom, 1977) jako tanečníka. Zjistil ale, že mohu také promluvit, a tak jsem dostal svých pár replik,“ řekl Baryšnikov. V letech 2003 až 2004 si zahrál v populárním seriálu Sex ve městě, kde ztělesnil přítele hlavní hrdinky, novinářky Carrie.

Se světem stříbrného plátna Baryšnikova spojuje bývalá partnerka a herečka Jessica Langeová, s níž má dceru Alexandru, či přátelství s režisérem Milošem Formanem. Matkou dalších tří potomků - Petera, Anny a Sofie, je bývalá baletka Lisa Rinehartová.