Karel Svoboda patřil k nejúspěšnějším skladatelům českého popu

Praha - Hudební skladatel Karel Svoboda, který 28. ledna 2007 spáchal sebevraždu, patřil k nejúspěšnějším skladatelům české populární hudby. Na jeho kontě jsou desítky úspěšných písní, stovky hudebních doprovodů k filmům, divadelním inscenacím, muzikálům a televizním seriálům. Narodil se roku 1938 v Praze. Hudební nadání a první umělecké úspěchy měly zásadní vliv při volbě jeho profesionální dráhy. V 50. a 60. letech byl členem české populární rockové skupiny Mefisto. Později byl členem uměleckého souboru experimentální divadelní scény Laterna Magika a divadla Rokoko, kde poprvé uvedl svoji scénickou hudbu.

Z pera Karla Svobody pocházejí největší hity Karla Gotta. Jeho skladby se objevují v repertoáru všech předních českých zpěváků. Písně Lady Carneval, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, Stín katedrál, Hej, hej baby, Yveta, Čau lásko, Jsi můj pán a další slavné hity se hrály a dodnes hrají po celé Evropě. Jeho skladby získaly ceny na nejznámějších hudebních festivalech - v Tokiu, Rio de Janeiru či v Cannes.

Jméno Karla Svobody není svázáno pouze s písňovou tvorbou, ale také s velmi úspěšnými televizními produkcemi a hudbou k celovečerním filmům, ať již domácí nebo zahraniční produkce. Osobitá melodičnost Svobodovy hudební tvorby posílila romantiku českých filmových pohádek - Sůl nad zlato, Jak se budí princezny, Z pekla štěstí a Tři oříšky pro Popelku.
 
Televizní seriály s hudbou Karla Svobody jsou oblíbené nejen v evropských zemích - patří k nim například Včelka Mája, Cirkus Humberto, Létající Čestmír, Pinocchio, Tao Tao, Návštěvníci, Kačenka a strašidla.


 
Autorské úspěchy Karla Svobody v oblasti písňové a filmové hudební tvorby jej na počátku 70. let inspirovaly k prvnímu velkému muzikálovému projektu Noc na Karlštejně, jehož filmová i divadelní podoba je úspěšnou až do dnešní doby. Úspěšným hudebním dílem Karla Svobody je původní český muzikál Dracula, který měl premiéru 13. října 1995 v Praze.

V roce 2005 se stal Svoboda otcem Jakuba, kterého mu porodila manželka Vendula. Jejich první dítě, dcera Klára, zemřela v srpnu 2000 na akutní leukémii ve věku čtyř let. Z prvního manželství měl Svoboda dvě dospělé děti, syna Petra a dceru Janu.