„Chceme pochopit každý aspekt přírody,“ říká vědec James Cronin

Hostem Patricie Strouhalové a Františka Lutonského v Dobrém ránu z 30. srpna byl nositel Nobelovy ceny za fyziku James Watson Cronin. Počátkem devadesátých let dvacátého století však obrátil svůj zájem k výzkumu kosmického záření rekordních energií, jehož samotný původ zůstává jednou z největších záhad současné fyziky. James Cronin inicioval projekt vybudování největší světové observatoře pro výzkum tohoto záření v Argentině. Společně s ním byl ve studiu i astronom Jiří Grygar.

Jako etablovaný fyzik jste si mohl do penze dělat fyziku částic a teď jste obor úplně změnil. Kde jste vzal odvahu na takovou změnu?
James Cronin: Motivovaný vědec chce řešit záhady a věci kuriózní. Vždy mne zajímaly kosmické paprsky a brzy jsem si uvědomil, že další mnozí velmi chytří kolegové pracují ve fyzice částic. Chtěl jsem dělat něco jiného, prostě mne nebavilo dělat totéž.

Observatoř v Argentině je v provozu od loňska. Splňuje vaše očekávání, jste spokojen? Dokázal jste to, co jste dokázat chtěl?
JC: To byl jeden z nejuspokojivějších vědeckých projektů, kterých jsem se zúčastnil. Jen bych chtěl být mladší, abych mu mohl věnovat více času. Je to báječný projekt. Jsem jím nadšen a jsem hrdý na všech tři sta fyziků, kteří na něm pracují.

V čem je projekt přínosný pro obyčejné lidi? Co z toho budeme mít?
JC: Musíte si uvědomit, jaký je vůbec cíl života. My chceme pochopit každý aspekt přírody: Proč tu jsme? K čemu jsou věci kolem nás? Jaké jsou podněty kolem nás? Když toto děláme, tak mezitím nabýváme mnohých i praktických vědomostí. To platí pro fyziku a zrovna tak pro medicínu. Musíte dovolit vědcům z vyspělých zemí, aby uskutečňovali své sny. Pak přijdou i praktické výsledy. Hlavně jde o to, abychom stále lépe rozuměli přírodě.

Jak se na projektu podílejí Češi? V čem je důležitý pro českou vědu?
Jiří Grygar: Měli jsme to štěstí, že z iniciativy pana Cronina byli čeští fyzici a astronomové pozváni k tomu, aby se účastnili velké mezinárodní soutěže. Máme pochopitelně velkou radost, že český přínos není zanedbatelný. To nejdůležitější pro budoucnost je, že na tomto projektu se vyučila celá nová generace našich mladých vědců – astrofyziků. Ti v době, kdy dělali přípravy na své doktorské práce, získali mezinárodní ostruhy, protože se v tom prostředí museli naučit pohybovat, museli přinést svůj vlastní přínos. Najednou si uvědomili, že mohou soutěžit se světem, a to je naprosto nádherný pocit.

Jste v České republice za poslední čtyři roky už potřetí. Znamená to, že jsou čeští astrofyzici ve světové extralize?
JC: Každá pokročilá země má pozoruhodné a talentované lidi, ale čeští fyzici patří k těm nejschopnějším a nejtvořivějším vědcům, s nimiž jsem měl možnost pracovat, ale platí to i o jiných zemích. Nejtalentovanější fyzici u vás jsou právě ti, kteří pracují u nás na observatoři.

Čím to je, že čeští fyzici jsou tak kvalitní, že jim skládáte takovou poklonu?
JC: To musí mít co dělat s vaším vzdělávacím systémem a s realizací hodnot vědy a matematiky ve vaší zemi.

(redakčně kráceno)