Na rakovinu zemřel pašerák drog Radek Hanykovics

Praha - Na následky dlouhodobé nemoci zemřel 30. ledna 2007 Radek Hanykovics, odsouzený v roce 1996 v Thajsku za pašování heroinu k 50 letům vězení. Ve vězení nakonec strávil deset let. Osvobodila ho až amnestie thajského krále. V březnu roku 1996 zadržela na letišti v Bangkoku thajská policie tehdy sedmadvacetiletého Hanykovicse s dvěma a půl kilogramu heroinu, když se chystal odletět do Finska. Mladíka odsoudili k několika desítkám let vězení v thajském vězení.

Po intervenci českých úřadů byl Hanykovics v roce 2003 převezen do českého vězení, kde si měl odsedět zbytek trestu. O dva roky později soud přerušil Hanykovicsovu vazbu kvůli vážné nemoci. Do vazby se měl vrátit v květnu 2007. Odsouzený se během doby na svobodě věnoval protidrogové osvětě, mimo jiné diskusím se studenty základních škol o nebezpečí drog.

Do vazby nakonec Hanykovics znovu nenastoupil - v roce 2006 mu thajský král udělil milost. Před svou smrtí ještě jeden z nejznámějších českých vězňů stihl napsat knihu nazvanou Pro drogy nemá smysl umírat, ve které popsal svůj příběh.