Rok 2008 se nese ve znamení burzovní nestability

Praha - Světové burzy zažívají v posledních týdnech období nestability. Silný propad, který zaznamenaly čtyři dny od pondělí 21. ledna, vystřídal v závěru týdne rychlý růst. Ekonomové se shodují v tom, že příčinou současné situace na finančních trzích je nejistý vývoj americké ekonomiky, která podle některých teprve míří, podle jiných už dokonce je v recesi.

Problémy hospodářství ve Spojených státech odstartovala krize na tamním hypotečním trhu, která se začala projevovat loni v létě. Tehdy splaskla investiční bublina na trhu s nemovitostmi. Do roku 2005 rostly ceny bydlení a hypoteční firmy velkoryse rozdávaly půjčky, a to i těm nejchudším. Ti ale začali mít problémy se splácením a jejich domy postupně propadaly bankám, které v obavách o svůj zisk začaly zvyšovat úroky, čímž celý problém ještě umocnily.

Než stačila americká administrativa učinit razantní kroky, například zmrazování úrokových sazeb u hypoték, začala se původní hypoteční krize přelévat i do dalších odvětví. Zhruba od začátku letošního roku pak potíže zaznamenal i americký akciový trh. Když největší světová ekonomika oznámila vyšší než očekávaný růst nezaměstnanosti, začaly ztrácet burzy po celém světě.

Poté, co vývoj na finančních trzích výrazněji neovlivnila ani iniciativa amerického prezidenta George Bushe, který se rozhodl do americké ekonomiky napumpovat více než 150 miliard dolarů, rozhodla se centrální banka Spojených států (Fed) k razantnímu snížení cen úvěrů. Klíčovou úrokovou sazbu snížil Fed o 0,75 procentního bodu na výslednou hodnotu 3,5 procenta. Byl to největší jednorázový pokles od roku 1984. Tento krok se na akciových trzích projevil v závěru týdne, kdy akcie začaly prudce posilovat. Pražská burza rostla dokonce nejrychleji od roku 1993.


Zklamání ale přišlo, když zhruba jednodenní růst opět vystřídal pokles. Investoři se nyní upínají k předpokládanému dalšímu snížení amerických úrokových sazeb. Další vývoj na akciových trzích a vývoj světové ekonomiky vůbec však zůstává nejistý.

Hospodářský útlum s sebou paradoxně přináší i některá pozitiva. Ze zpomalování světového hospodářství se mohou těšit třeba motoristé. Cena ropy na vývoj akciových trhů reagovala poklesem, a zatímco začátkem ledna překročila cena jednoho barelu stodolarovou hranici, dnes je zhruba o desetinu levnější.