Za únikem důvěrných informací mohou stát i sami politici

Praha - Politici neustále kritizují skutečnost, že z vyšetřovacích spisů unikají důvěrné informace. Podle nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké úniky dat dokonce slouží k politickému boji. Zatímco politici obviňují média z manipulací, novináři zveřejňují další závažné informace. Otázkou ale zůstává, kdo stojí za mediálním příběhem, kdo na něm nejvíce profituje a kdo je obětí manipulace.

Bývalí šéfové zpravodajských služeb se shodují na tom, že některé kauzy, které se objevují v médiích, řídí přímo sami politici. Někteří z nich si podle bývalého ředitele BIS Jiřího Růžka hráli s řízenými úniky informací a využívali je k politickému soupeření. „Jde o cílené úniky z různých policejních spisů a zpravodajských složek,“ dodává k tomu Marek Dalík, blízký spolupracovník premiéra Topolánka.

V poslední době mediální aféry vznikaly právě na základě úniku neveřejných materiálů. V roce 2005 zveřejnil deník MF Dnes majetkové poměry tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Součástí korupční aféry poslance Zdeňka Kořistky byl i únik a zveřejnění záznamu odposlechu hovoru Topolánka s Dalíkem.

Na veřejnost se dostala i nahrávka poslance Doležala nařčeného z korupce nebo zpráva o úniku informací kolem bývalého policejního prezidenta Vladislava Husáka. Naposled se veřejnost z médií dozvěděla všechno o rodinných financích Jiřího Čunka z 80. a 90. let nebo kompletní přepisy telefonátů zavražděného podnikatele Františka Mrázka s politiky. Právě politici si nejvíce stěžují na úniky důvěrných dat, ale objevují se i názory, že za cíleným vynášením informací mohou stát někteří z nich.

Důvěrná fakta pocházejí zejména od policie, justice či zpravodajských složek. Právě tam lze nalézt citlivá data o finančních operacích výši majetku, zajímavých kontaktech či milenkách. Motivace úniků mohou být různé. Někteří policisté mnohdy v dobrém úmyslu poté, co již nejsou schopni čelit tlaku svých nadřízených, některé informace zveřejní. Podle bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka jsou spíše jednoznačnou motivací peníze. Za vynášením informací z úředních dokumentů ale často stojí lidé ze světa byznysu, lobbingu či experti na vytváření veřejného mínění.

Advokát a bývalý žalobce Nejvyššího státního zastupitelství Radek Ondruš připouští existenci subjektů, které v rámci svých cílů zajišťují diskreditaci konkrétní protistrany. Za požadované informace jsou zákazníci ochotni velmi dobře zaplatit. To dokládá i skutečnost, že někteří bývalí policisté působí jako soukromí detektivové zabývající se zprostředkováváním důvěrných informací. Pokud člověk zná určité lidi a má dostatečné finance, není podle jednoho detektiva problém sehnat vše od výpisů z účtů, telefonních výpisů či zdravotní dokumentace.

Karel Randák
Zdroj: ČT24