Bez Buddyho Hollyho by možná nebyli ani Beatles

Washington - Byl malý, drobný a brýlatý, ale rokenrol definoval v té nejsyrovější podobě. Don McLean ve své slavné písni American Pie označuje třetí únorový den roku 1959 za „den, kdy zemřela hudba“. Tehdy při havárii malého soukromého letadla zahynul u Clear Lake ve státě Iowa jeden z největších talentů americké populární hudby, dvaadvacetiletý rokenrolový zpěvák Buddy Holly. Spolu s ním přišli o život další nadějní rokenroloví hudebníci - osmadvacetiletý „Big Booper“ Richardson a sedmnáctiletý Richie Valens.

Turné s tragickým koncem mělo název The Winter Dance Party a původně mělo zahrnout 24 měst ze středozápadu Spojených států. Koncert v Clear Lake v Iowě byl na seznam zařazen až dodatečně. Šňůru již od počátku provázely logistické problémy a vrcholem bylo, že se porouchal autobus, který hudebníky přepravoval. Holly se tak po koncertu v Clear Lake rozhodl, že k cestě na další vystoupení, které se mělo konat v Moorheadu v Minnesotě, využije raději letadlo.

Laškovný výrok se stal skutečností 

„Kdyby nebylo Buddyho Hollyho, možná by nebyli ani Beatles, které Holly ovlivnil“.

Poté se rozhořela diskuse o tom, kdo poletí, a kdo ne. Valens si údajně hodil mincí s kytaristou Tommym Allsupem a „The Big Bopper“ poprosil baskytaristu Waylona Jenningse, aby mu přenechal místo v letadle, protože měl zrovna chřipku a navíc s jeho váhou bylo pro něj cestování autobusem utrpením. Jennings souhlasil a Holly mu napůl ironicky řekl, ať si teda v tom autobuse třeba zmrzne. Jennings z legrace kontroval tím, ať to letadlo klidně spadne. Do své smrti v roce 2002 toho litoval.

Buddy Holly, vlastním jménem Charles Hardin Holley, hudebně i vizuálně ovlivnil generace hudebníků. Prvním jeho hitem bylo That'll Be The Day, slavné byly i Rock Me My Baby nebo Peggy Sue, kde zpíval „Peggy Sue, všechno je osud“. K slavným hitům Richieho Valense patřily mexicky laděné písně La Bamba a Donna.

Holly se stal i přes krátký život inspirací i těch největších velikánů rockové historie. Jeho píseň Not Fade Away patří do zlatého fondu slavných The Rolling Stones, velkou poklonu vzdal Hollymu Bob Dylan, který označil Hollyho koncert, který sledoval v 16 letech, za jeden z nejvlivnějších okamžiků své kariéry. Na české hudební scéně se k jeho odkazu hlásil například Pavel Bobek. V roce 2004 Hollyho zařadil časopis Rolling Stone v žebříčku 100 největších umělců všech dob na 13. místo.

Vydáno pod