Evropské centrální banky čeká rozhodování o změnách úroků

Praha - Dnešek je dnem evropských centrálních bank. Hned tři z nich budou jednat o nastavení úrokových sazeb. Kromě České národní banky (ČNB) čeká rozhodování také Evropskou centrální banku (ECB) a Bank of England. Podle analytiků by se mohla jejich výsledná rozhodnutí výrazně lišit.

Bankéři České národní banky budou při jednání brát v úvahu jednak hrozbu růstu inflace, která by se mohla v letošním roce vyšplhat až na 6 procent, na druhé straně ale budou muset kalkulovat s nepříznivým vývojem americké ekonomiky. „Předpokládám, že centrální bankéři budou dnes zvažovat obě varianty, tzn. jak snížení, tak zachování sazeb. Myslím si, že debata bude těsná, ale dáváme větší pravděpodobnost růstu sazeb o 0,25 procenta,“ nastínil možný výsledek v Dobrém ránu hlavní ekonom ING Bank Vojtěch Benda. Jednalo by se již o páté zvýšení hlavní sazby, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, od května 2007. Vyšplhala by se na 3,75 procenta.

Odlišná očekávání ale mají analytici od jednání Evropské centrální banky, která svou klíčovou sazbu drží na rozdíl od ČNB již sedm měsíců na úrovni 4 procent. Předpokládá se, že by v udržování stabilní úrovně mohla pokračovat i nadále. „ECB je velmi konzervativní. Bojí se inflačních tlaků, tak je zatím velmi váhavá a vyčkává s uvolňováním měnové politiky. Spíše nedávno naznačovala, že by ještě mohla přitvrdit,“ dodal Benda.

Nejkomplikovanější situaci musí čelit bankéři Bank of England. Na Británii totiž nejvíce ze všech evropských zemí dopadl nepříznivý vývoj americké ekonomiky. Podle Bendy dojde nespíše k tomu, že anglická banka zkopíruje vývoj ve Spojených státech a sníží svou úrokovou sazbu o 0,25 procenta ze současných 5,50 procenta.

Vydáno pod