Čeští turisté nepotřebují od čtvrtka víza do Kanady

Praha – Čeští turisté nebudou od čtvrtka potřebovat víza pro cestu do Kanady. Kanada zrušila vízovou povinnost pro české občany, kteří budou v zemi pobývat do 90 dnů. Novinářům to dnes řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká diplomacie o zrušení víz usilovala od roku 1997, kdy Kanada Čechům kvůli přílivu žadatelů o azyl, mezi nimiž převažovali Romové, vízovou povinnost obnovila. Kanaďané ovšem i nadále mohli cestovat do ČR bez víz.

Víza byla po vzájemné dohodě zrušena už v roce 1996, ale opatření trvalo pouze rok. Kanada se cítila být ohrožena emigrační vlnou, která v České republice poté nastala. V roce 2001 sáhla k recipročnímu opatření i ČR a zavedla víza Kanaďanům. „Od roku 2004 jsme součástí Evropské unie a podléháme společné vízové politice. Nemůžeme tedy jednostranně upravovat vízovou povinnost s těmi státy, jejichž občané nemusí mít vízum při překračování hranic EU. U Kanady tak nastala vízová asymetrie, která trvala až do včerejška,“ uvedl vrchní ředitel právní a konzulární sekce MZV ČR Jaroslav Horák.

Přestože Kanada nyní dospěla k názoru, že Česko splňuje požadovaná kritéria, může kdykoli své rozhodnutí přehodnotit, upozornil Schwarzenberg. Trvalé zrušení krátkodobých víz podmínila především tím, že se situace z roku 1997 nebude opakovat. „Počet žadatelů o azyl z České republiky nesmí být za rok vyšší než dvě procenta z celkového počtu podaných žádostí ze všech států světa. Zároveň více než tři procenta Čechů, kteří do Kanady na krátkodobý pobyt ročně přijedou, nesmí porušit jeho pravidla. Tedy nesmí zde zůstat déle než 90 dní nebo krátkodobý pobyt zneužít k výdělečné činnosti,“ varoval Černínský palác.

„Důvodem odstranění vízové povinnosti byl také fakt, že v současné době se 91 procent českých žádostí o kanadské vízum vyřídilo ještě v den podání,“ komentoval změnu mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Připomněl, že z Prahy létají pravidelné přímé linky ČSA třikrát týdně do Montrealu a třikrát týdně do Toronta. Stav, kdy Kanaďané víza pro vstup do Česka nepotřebovali, zatímco Češi do Kanady ano, byl podle Okamury nerovnovážný. Zrušení víz pro krátkodobé cesty oznámilo kanadské ministerstvo pro občanství a přistěhovalectví s tím, že vedle České republiky se týká i Lotyšska. Občané šesti dalších nových zemí Evropské unie, mimo jiné Slovenska, Polska a Maďarska, musejí o víza nadále žádat.

Podle kanadského ministerstva loni čeští žadatelé obdrželi 7300 víz pro krátkodobé návštěvy. Téměř 1100 jich bylo poskytnuto občanům Lotyšska. Průměrný počet zamítnutých žádostí českých občanů klesl v uplynulých třech letech pod čtyři procenta, čímž ČR splnila nejdůležitější podmínku pro zrušení víz, řekl ČTK český velvyslanec v Ottawě Pavel Vošalík. Překračování doby povoleného pobytu ani práci na černo podle něj Kanaďané v případě Čechů nepovažují za alarmující, stejně jako zneužívání českých pasů nebo jejich ochranu.

K obnovení vzájemného bezvízového styku přispělo i to, že se kanadská strana neobává opakování situace s přílivem azylantů z druhé poloviny 90. let, uvedl Vošalík. Od roku 1996 do roku 2000 požádalo v Kanadě o azyl celkem 1677 osob s českým občanstvím, z nichž ho 962 získalo. Nejvíce žádostí zaznamenaly kanadské úřady v roce 1997, kdy o azyl požádalo 1221 českých občanů. V roce 2000 to bylo podle oficiálních kanadských statistik už jen 53 Čechů.

Azylové hledisko zůstává nadále kritériem pro ponechání bezvízového statusu. Ročně žádá kanadské úřady o azyl 15.000 až 20.000 lidí a dalších zhruba čtvrt milionu usiluje o postavení imigranta. Dodržování veškerých podmínek bude Kanada podle Vošalíka průběžně kontrolovat. Evropská komise v září Kanadě pohrozila, že by mohla zavést obdobná vízová opatření. Kanadští představitelé budou i nadále uskutečňovat technické návštěvy vízových zemí, aby zjistili, kdy mohou být víza odstraněna, ujistilo dnes kanadské ministerstvo. „Jsme odhodláni ke svobodnému a bezpečnému cestování mezi EU a Kanadou. Jsme rovněž odhodláni docílit bezvízového statusu pro všechny členské státy EU,“ uvedla kanadská ministryně pro občanství a imigraci Diane Finleyová.

Kanada nezavádí žádná opatření, která by byla podobná novému zákonu přijatému ve Spojených státech. Kongres USA v létě změnil podmínky pro bezvízový styk, které zřejmě splní i Česká republika, na druhou stranu ale zpřísnil nároky na kontroly osob cestujících do země. Zákon o zlepšení bezpečnosti Ameriky dává možnost exekutivě, aby po vyhodnocení rizik zařadila konkrétní zemi do tzv. programu pro zrušení víz. Realizace se předpokládá během jednoho či dvou let. Každý občan bezvízové země, který bude chtít navštívit USA, bude před cestou muset poskytnout americkým úřadům své osobní údaje, které budou porovnány se seznamem nežádoucích osob. Pokud konkrétní osoba touto prověrkou neprojde, bude žádat o povolení cesty americký konzulát.

„Pokud budeme vyhovovat bezpečnostním kritériím, můžeme se dočkat toho, že USA víza zruší,“ myslí si Horák. Spojené státy zatím přistoupily alespoň ke zjednodušujícím mechanismům – žádost se může podat i pomocí internetu. Styk s ostatními státy světa se řídí společnou politikou EU. Zásadní smlouva, na níž by na jedné straně stála EU jako celek a na druhé jiný suverénní stát, zatím existuje pouze ve vztahu k Rusku. Zde se jedná ale pouze o usnadnění vízových formalit. „Drtivá většina všech států světa postupuje vůči jednotlivým členským státům unie individuálně,“ dodal Horák.