„Na Čínu je potřeba vytvářet nátlak,“ říká David Kilgour

Jakub Železný přivítal v pravidelné rubrice Dobrého rána Profil z 2. května zajímavého hosta. Muže, který neúnavně po mnoho desetiletí bojuje za lidská práva v podstatě na celém světě. Byl jím bývalý prokurátor a člen kanadského parlamentu David Kilgour.

Co vás přivedlo do Prahy?
Přijel jsem, abych včera pohovořil na velikém shromáždění, na kterém byl i váš premiér, abych hovořil proti totalitnímu režimu a oslavil návrat demokracie ve vaší zemi.

Máte konkrétní téma, s kterým jste přijel? Vím, že se hodně zabýváte Čínou, což je země, která je většinou světa považována za zajímavou, dynamicky se rozvíjející, za zemi, kde bude olympiáda. Málokdo si ale uvědomuje, že to je země s výraznými totalitními rysy?
Ano je to tak. Jedním z včerejších řečníků byl Číňan Ming Zhao, kterého mučili a který pracoval v pracovním táboře v Bejingu. V jiné části Bejingu se budou konat olympijské hry. Je neuvěřitelné, že v jedné části města jsou mučeni lidé.

Co se proti tomu dá dělat?
Domnívám se, že vaše vláda je hodně vlivná. Hovořil jsem včera na Ministerstvu zahraničí s premiérem. Kdyby se tomu lidé věnovali, kdyby se obrátili na čínského velvyslance – je potřeba vytvořit nátlak na Číňany, aby tyto praktiky nedělali.

My, kteří máme zkušenosti s totalitou, určitě máme co dát lidem v totalitních zemích. Zabýváme se Kubou, Běloruskem, ale o Číně se u nás tolik nemluví.
Je to škoda. Vím, že jste toho udělali hodně na Kubě i v jiných zemích. Na světě je asi 45 diktátorů, diktátorství a Čína je největší z nich. Čínská vláda dělá hrozné věci věřícím, Tibeťanům, demokratům, novinářům.

Proč je právě Čína zemí, na kterou se tak trošku zapomíná? Je to tím, že je to země ekonomicky zajímavá?
To je znamenitá otázka. Řekl bych, že je to hlavně z chamtivosti. Lidé chtějí kupovat spotřební zboží za nízké ceny, chtějí investovat v Číně, kde lidé pracují dlouho za málo peněz. Má to různé důvody, mohou za to i obchodníci a podnikatelé. Zkrátka je tam totalitní systém vlády, systém, kterému v angličtině říkáme, že pes sežere psa. Je to tvrdý kapitalismus, kde se vyrábí levné zboží třeba pro Českou republiku nebo Kanadu.

Pojďme ke konkrétním kauzám, které v Číně sledujete. Která je z vašeho hlediska ta nejotřesnější?
Nepochybně je to zacházení s komunitou Falun Gong. Vypracoval jsem studii o lidech, kteří provozují cvičení Falun Gong. Asi 41 tisíc transplantací orgánů pochází právě od lidí, kteří praktikují Falun Gong. Tito lidé byli lékařským způsobem zavražděni při operaci a jejich orgány jsou možná ještě v Číně, možná tady. Někdo musel zemřít, byl popraven lékařským způsobem, aby někdo druhý měl nový orgán.

Zní to jak z hodně špatného filmu. Je to opravdu běžná praxe?
Také nás to zděsilo jako vás, když jsme se tím začali zabývat. V naší zprávě máme asi třiatřicet různých důkazů, jejichž kombinace směřuje jedním směrem. Uvedu například ženu bývalého vojáka, které její muž řekl, že odstranil rohovky dvěma tisícům lidí, kteří praktikují Falun Gongo.

Předpokládám, že všude na světě jste vítaným řečníkem. Lidé vás, i když je to děsí, rádi poslouchají. Ale asi vás nerady poslouchají čínské úřady?
Ty mne opravdu nemají rády. Projezdil jsem s kolegou na třicet zemí, předevčírem jsem přijel z Indie. A vím, že dost lidí si to uvědomuje, dost jich o tom ví. Doufám, že kvůli olympijským hrám čínská vláda přestane s touto strašnou praktikou.

Komunikuje s vámi nějak čínská vláda, jste v kontaktu s čínskými úřady, nebo vás berou jako nepříjemného a obtížného člověka, který jim mluví do věcí, do kterých by mluvit neměl?
Dělají ledacos. Říkají, že jsme protičínští. Když chci ale zachránit život nevinných lidí, kteří praktikují toto náboženské cvičení, jsem protičínský? Jde o velkou komunitu, která jednu dobu čítala 70 miliónů lidí, takže my se snažíme lidské životy zachraňovat a ne někomu ubližovat. Tito lidé jsou zabíjeni strašlivým způsobem.

Jaká další místa ve světě aktuálně sledujete a monitorujete?
Například Barmu, Dárfúr, kde je potřeba zabránit vraždění a znásilňování. Čínský prezident byl v Chartúmu a slíbil jejich vůdci nový palác, což je téměř neuvěřitelné. Naštěstí vzhledem k tlaku herečky Mii Farrow tam už poslali někoho, kdo by umožnil mírovým silám vstup do Súdánu.

Vím, že takto aktivní jste po celý život, dokonce jste byl aktivní směrem k někdejšímu komunistickému Československu…
Vzpomínám si, jak jsme šli s rodinou na české velvyslanectví v Ottawě s nápisem: „Osvoboďte Václava Havla!“ Moje dcera v devadesátém roce říkala, jestli ten pán, jak jsme tam šli s tím transparentem, není prezidentem České republiky. Je to opravdu dávno. Velmi obdivuji Čechy a vaši zemi a myslím, že vedete pokud jde o demokracii a lidská práva.

(redakčně kráceno)