„Spojené státy by neměly chránit jen sebe, ale i své spojence,“ říká velvyslanec Richard Graber

Hostem Profilu v Dobrém ránu z 27. dubna byl americký velvyslanec v České republice Richard Graber. Nadcházející návštěva prezidenta George Bushe v České republice a její obsah, protiraketová obrana i bezvízový styk s USA. To všechno byla témata ranního rozhovoru, na která se ptala moderátorka Petra Krmelová.

Začněme výroky Vladimira Putina na adresu NATO a západu, kdy řekl, že Rusko pozastaví plnění smlouvy o konvenčních silách v Evropě do doby, než ji začnou dodržovat státy NATO. Co na to USA?
Závazky, které vyplývají z této smlouvy, platí pro všechny. Hovořila o tom Condoleezza Riceová, byli jsme zklamáni, když jsme slyšeli tyto závazky, ale povinnosti se plnit musí.

Condoleezza Riceová to řekla včera v Oslu, kde je na zasedání ministrů zahraničí NATO. Co na to samotný prezident George Bush a ostatní politici?
Prezident o tom ještě nehovořil. Poznámky pana Putina se týkají systému obrany proti raketovým útokům. Obává se, že celé je to namířeno proti Rusku, to ale není pravda. Jde o reakci na situaci na Středním východě a v Íránu. Chceme nadále s Rusy diskutovat, aby pochopili, že jde o obecné riziko.

Dovedete alespoň odhadnout, jakou reakci vzbudí tyto výroky ve Spojených státech? Dokážete předjímat další kroky George Bushe?
Pokud jde o Rusy, chceme s nimi spolupracovat, nechceme další studenou válku. Ministr obrany Robert Gates řekl, že jedna válka nám teď stačí. Je spousta věcí, na kterých se s Rusy shodneme. V řadě oblastí spolupracujeme a chceme to tak dělat i nadále. Pokud jde o raketovou obranu, hovořili jsme o tom s Rusy mnohokrát a budeme v tom pokračovat. Doufám, že nakonec se dokážeme dohodnout a budeme spolupracovat.

Předpokládám, že hlavně kvůli tomu přijede začátkem června do Česka George Bush?
Jsme velmi rádi, že sem pan prezident přijede. Pro mne jako pro velvyslance je to obrovská čest. Pan prezident přijede z několika důvodů. Bude chtít hovořit o záležitostech společných zájmů, o protiraketové obraně, o vízech a jejich zrušení a dalších věcech. Určitě zmíní účast Čechů v Afganistánu a Iráku a velké snahy vaší země napomáhat demokracii na Kubě, v Bělorusku.

Přijede George Bush oficiálně požádat o umístění radarové základny?
Myslím, že ne. Koneckonců oficiální žádost byla již předána, ale rozhovory teprve začaly. Takže budou následovat měsíce a měsíce diskuzí a vyjednávání mezi Českou republikou a Spojenými státy. Doufám, že během této doby budou všechny otázky, které mají občané i členové parlamentu vaší země, zodpovězeny.

Ví George Bush o odpůrcích radarové základny? Promítne se to nějak do jeho návštěvy v České republice?
Určitě si je toho vědom. Veřejné mínění je v takovémto procesu velmi důležité. Kdyby se ve Spojených státech dělal před 11. zářím 2001 průzkum veřejného mínění, kde by se lidí ptali, jestli vědí, co jim hrozí, tak odpověď by byla zcela jistě ne. Je tady nebezpečí, riziko přicházející ze Středního východu a zemí jako je Írán. My se chceme proti tomuto nebezpečí chránit a tento systém by měl chránit nejenom USA, ale i Evropu včetně České republiky.

Jak se návštěva George Bushe dotkne vás jako velvyslance? Co všechno musíte připravit?
V následujícím měsíci budeme mít spoustu práce. Je to neuvěřitelný proces. Musíme sledovat všechna místa, kde se prezident setká s vedoucími politiky vaší země. Bude tady také paní Bushová, takže musíme naplánovat i její program. Musíme se postarat o bezpečnost. Jde o velké a detailní plány. Ale těšíme se, že sem přijede.

Návštěvu České republiky připojí George Bush ke své cestě na summit G8, který se bude konat v Německu. Jak dlouho se návštěva České republiky připravovala? Nešlo o náhlé rozhodnutí?
Úvahy o cestě do Česka trvají už dlouho, ale nemohu vám říci přesně jak dlouho. Samozřejmě cesta do Německa na summit G8 nabízela možnost dalších návštěv v Evropě.

Radarová základna byla řekněme poslední tečkou, proč to udělat teď?
To je pouze jeden z důvodů prezidentovy návštěvy. Protiraketová obrana je podle pana prezidenta velmi důležitá pro bezpečnost naší země i našich evropských spojenců. Spojené státy věří, že by neměly chránit jen samy sebe, ale i své spojence a měly by s nimi v této obraně spolupracovat.

Dalším tématem návštěvy amerického prezidenta bude případné bezvízové cestování českých občanů do Spojených států. Souhlasíte s tím, co si myslí náš vicepremiér Alexandr Vondra, že to může být od 1. ledna 2009, nebo vidíte jiný termín?
Doufám, že má pravdu. Prezident skutečně chce, aby se v této oblasti něco změnilo, abychom postoupili vpřed. Spojené státy by zemím, jako je Česká republika, měly umožnit, aby se staly členy skupiny zemí, které k nám mohou cestovat bez víza. I my chceme změnit některé otázky cestování do USA. Máme u nás už návrh na změnu legislativy a pan prezident se na něj těší.

George Bush má navštívit také Polsko. V čem budou tyto návštěvy jiné?
Některá témata budou podobná. Protiraketová obrana, zrušení víz, to jsou stejné problémy. Jsem zaměřen hlavně na Českou republiku, takže se mi těžko odhaduje, jaká bude návštěva v Polsku. Myslím si ale, že zásadní témata budou stejná.

(redakčně kráceno)