Populárnímu Boeingu 747 se za letu otevřely dveře

Praha - Právě v únoru 1989 strnuli pasažéři letu číslo 811 hrůzou. Ve výšce zhruba sedm tisíc metrů nad mořem se obřímu Boeingu 747 americké společnosti United Airlines, který mířil z Honolulu přes Auckland do Sydney, otevřely dveře nákladového prostoru. Vytrhly s sebou velkou část trupu a těla devíti pasažérů.

Na palubě se ozvala velká rána, která zněla jako exploze bomby. Pilotovi se nakonec podařilo s poškozeným letadlem, jemuž vysadily dva motory, vrátit do Honolulu a bezpečně přistát. 

Americké úřady poté zahájily vyšetřování příčin nehody, ale nedařilo se jim případ uzavřít. Nečekaný obrat nastal ve chvíli, když soukromé pátrání rodičů jedné z obětí nehody potvrdilo, že důvodem katastrofy byla vadná konstrukce zavírání dveří. Šokem však bylo zjištění, že o nefunkčním elektricky ovládaném zámku letečtí dopravci věděli a neštěstí se dalo předejít. Technici konkurenční společnosti Pan Am mimo jiné zjistili, že zhruba čtvrtina dveří u tohoto typu letounu se otevírala i přesto, že byly zamčeny.