Nezávislé Kosovo prožilo horký první týden

Priština - Vyhlášení nezávislosti kosovských Albánců se nesetkalo s jednoznačnou podporou. Nezávislost uznaly z mocností kromě USA i Francie, Německo a Velká Británie. Mnohé evropské země však stejně jako Rusko a Čína nezávislost Kosova uznat nechtějí. Česká vláda zatím reaguje zdrženlivě, nicméně politické strany, zejména levicové, se staví proti uznání kosovské nezávislosti. Pochybnosti ohledně současné situace vyjádřil i český prezident Václav Klaus.

17. února - Kosovský parlament schválil jednostranné vyhlášení nezávislosti provincie na Srbsku. Proti tomu ihned protestovalo Srbsko a Rusko. Česká republika reagovala zdrženlivě.
- Demonstranti v Bělehradu napadli kameny velvyslanectví USA a Slovinska, u budovy OSN v Kosovské Mitrovici na severu Kosova explodovaly dva granáty.

18. února - Nezávislost Kosova uznal jako první Afghánistán. Krátce po něm tak učinily i Spojené státy, Albánie, Francie a Británie. Proti se jednoznačně vyslovilo Rusko, Španělsko, Slovensko, Kypr, Čína a další země. V Srbsku se zvedla velká vlna protestů a země na protest proti uznání Kosova Washingtonem odvolala z USA svého velvyslance. Srbský prezident Boris Tadić vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby nezávislost zablokovala.

19. února - Kosovský prezident Fatmir Sejdiu přijal pověřovací listiny diplomatů Británie, USA, Francie a Turecka. Kosovo uznala i Austrálie. Kromě rozsáhlých demonstrací skupiny rozzuřených Srbů poničily a zapálily kontrolní stanoviště OSN na hranici mezi Srbskem a Kosovem.

20. února - Kosovo uznalo Německo. Srbská vláda se rozhodla podat u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu žalobu na všechny země, které samostatné Kosovo uznají. Demonstrace proti nezávislosti v Kosovské Mitrovici, asi 3 000 lidí.

21. února - Asi 200 000 lidí v Bělehradu na demonstraci. Skupina několika set demonstrantů poté napadla budovu amerického velvyslanectví a založila v ní požár. V troskách bylo nalezeno zuhelnatělé tělo, které podle pozdějšího zjištění patřilo mladému Srbovi, jehož rodina utekla z Kosova.
- Na kosovsko-srbské hranici několik stovek srbských veteránů zapalovalo pneumatiky a házelo kameny na pořádkové síly. Nepokoje v metropoli si vyžádaly nejméně 150 zraněných, z toho 35 policistů. Kosovské policii při ochraně stanoviště asistovali vojáci českého kontingentu KFOR.

22. února - Asi 5 000 odpůrců kosovské nezávislosti napadlo pořádkové síly u mostu přes řeku Ibar v Kosovské Mitrovici. Útočili kameny, láhvemi a světlicemi na policejní jednotky OSN. Srbská policie po útocích posílila ochranu bezpečnostních misí. Proti nezávislosti Kosova demonstrovalo v Podgorici 10 000 lidí.

23. února - Dvě demonstrace proti samostatnému Kosovu v Praze, kterých se zúčastnilo celkem asi 500 lidí. EU dočasně stáhla svůj personál ze severu Kosova.

24. února - Srbský premiér Vojislav Koštunica vyzval Spojené státy, aby „umožnily“ návrat situace před jednostranným vyhlášením nezávislosti Kosova a mohla tak být uznána svrchovanost Srbska nad tímto územím.
- Několik tisíc Srbů dnes demonstrovalo ve Vídni proti nezávislosti Kosova.

25. února - První místopředseda ruské vlády a pravděpodobný budoucí prezident Dmitrij Medveděv ujistil srbské představitele, že Rusko nezmění svůj odmítavý postoj k nezávislosti Kosova.
- Generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer po setkání s vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou prohlásil, že NATO a Evropská unie jsou oprávněné zajistit klid v celém Kosovu a jejich působení se neomezí jen na oblasti obývané většinovou albánskou populací.
- Okolo 2 000 odpůrců nezávislosti Kosova znovu demonstrovalo v Mitrovici na severu Kosova a pálilo vlajky EU.

Vydáno pod