Záměr postavit novou budovu Národní knihovny na Letné pochází z ledna 2005

Praha - Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek seznámil veřejnost s projektem na výstavbu nové budovy Národní knihovny na pražské Letné již 19. ledna 2005. Avšak dodnes není jisté, zda se jeho záměr uskuteční, a to i přesto, že veřejnost zná již vítěze mezinárodní architektonické soutěže.

Národní knihovna oficiálně vyhlásila anonymní mezinárodní projektovou soutěž pro architekty a architektonické týmy v květnu 2006. Ze zhruba čtyř stovek projektů vybrala mezinárodní porota v říjnu téhož roku osm návrhů, jež postoupily do druhého kola soutěže. Vítězný návrh architekta Jana Kaplického a jeho studia Future Systems vybrala osmičlenná porota jednomyslně a letos 2. března jej zveřejnila. Česká komora architektů (ČKA) poté zpochybnila vítězný návrh, neboť údajně porušil podmínky soutěže tím, že umístil prostor pro uchování konzervačního fondu pod zem. Zástupci poroty porušení podmínek odmítli.

S prodejem pozemků určených pro nový projekt v té době předběžně souhlasilo i zastupitelstvo hlavního města. Parcely o rozloze 12.000 metrů čtverečních měla knihovna získat za 31,5 milionu korun, tedy zhruba za polovinu tržní ceny.

Projekt měl již od vyhlášení řadu kritiků. Proti výstavbě se postavil i prezident Václav Klaus. „Artefakt pana Kaplického se mi zdá být nesmírně nepokorný, svévolný, až arogantní… Pro mne je stavba pana Kaplického ošklivá a nemyslím, že je to proto, že jde o nesecesní, nekubistickou, nefunkcionalistickou stavbu. Nelíbí se mi sama o sobě,“ charakterizoval v květnu projekt pro MF Dnes Václav Klaus.

Minulý týden, 11. října, Lidové noviny informovaly o tom, že projekt nové Národní knihovny se možná postěhuje z pražské Letné, neboť klub ODS stavbu na Letné nechce a odmítá prodej pozemků. Primátor Pavel Bém označil umístění budovy na Letné za nešťastné. „Jakožto primátor jsem byl členem mezinárodní poroty, ale umístění Kaplického blobu se mi od začátku nelíbilo a nikdy jsem pro ně nehlasoval. Kaplického návrh je v tak arogantní disharmonii s celým svým blízkým i vzdáleným okolím, že se v žádném případě nedá srovnat z hlediska zásahu do urbanismu města například s Tančícím domem,“ vysvětlil svůj postoj pro deník MF Dnes.

Nicméně po vyhlášení vítězného návrhu sám sebe označil za příznivce odvážných řešení. „Kaplického návrh je odvážný, překvapivý, originální, energeticky úsporný a jistě i kontroverzní… Teď přijdou ke slovu konzervativní památkáři a začne živé představení o budoucnosti moderní architektury v Praze. Já jsem znám jako příznivec odvážných řešení.“

Změna místa by si podle Kaplického vyžádala kompletní přepracování projektu. V této souvislosti Kaplický poprvé připustil, že by jeho návrh nové budovy vůbec nemusel v Praze stát. „Jedna politická strana diktuje názor na kulturu a to jsme zažili 40 let alespoň mého života, a to si myslím, že je velká chyba… Co jim na tom vadí, to nebyl schopen nikdo říci,“ komentoval situaci v ČT Kaplický.

Ježek odmítá výhrady pražské ODS včetně námitek, že navrhovaná stavba zasahuje i na pozemky, jejichž prodej zastupitelstvo neschválilo. Podle něj zástupci Prahy byli u schvalování knihovny od samého počátku a o změnách kolem pozemků věděli a souhlasili s nimi.

Poslední výrazné prohlášení, které může rozhodnout o osudu nové knihovny, pronesl premiér Mirek Topolánek, podle něhož stavba nové budovy Národní knihovny nepatří mezi priority současné vlády, a není tedy vůbec zřejmé, zda na ni stát chce dát peníze. Topolánek dodal, že současné diskuse kolem zamýšlené stavby proto pokládá pouze za „mediální, virtuální realitu“.

Budova z ateliéru architekta Jana Kaplického má stát na Letné v místech, kde je nyní tramvajová smyčka. Výstavba měla být podle původních plánů hotova do podzimu 2011, stát měla kolem dvou miliard korun. Do nové knihovny se mají přestěhovat fondy od začátku 19. století až po současnost, má disponovat prostorem pro deset milionů svazků, což je rezerva na zhruba padesát let.

Budova je vysoká 48 metrů a má devět poschodí. V netradiční stavbě mají být kromě knihovních fondů i kavárna, restaurace, studovny či víceúčelový sál. Návštěvníci mají mít v knihovně na 2000 míst, pracovat zde má na 300 lidí.

Většina fondů má být umístěna v podzemí budovy, o dopravu knih se má starat automatický robotický systém. Právě umístění fondů pod zem ale soutěž původně neumožňovala a kritici tvrdí, že tím Kaplický i porota porušili její podmínky.