Navždy odešel herec Horst Buchholz

Berlín - Horst Buchholz se narodil v dělnické čtvrti Prenzlauer Berg v Berlíně. S herectvím začínal v patnácti letech. Filmovými kritiky byl často označován za "německého Jamese Deana". Točil filmy nejen v Hollywoodu, ale také v Británii, Španělsku, Itálii a Francii. Právě tam poznal svou budoucí ženu Miriam Bruovou, s níž se v roce 1958 oženil a měl dvě děti, syna Christophera a dceru Beatrice.

Ve filmu a televizi ztvárnil Buchholz více než 80 postav, nejvíce ho ale proslavila role frajerského pistolníčka Chika z legendárního westernu Sedm statečných. Mezinárodní uznání mu přinesla i titulní role lehkomyslného, cynického mladíka, který získává přízeň a postavení od bohatých a záletných paniček, v adaptaci satirického románu Thomase Manna Přiznání hochštaplera Felixe Krulla. Čeští diváci ho znají ale i ze snímků Raz dva tři, Život je krásný a Pták Ohnivák.
 
Buchholz během svého života hovořil plynule pěti světovými jazyky. Ovládal angličtinu, francouzštinu, ruštinu, italštinu a španělštinu. Zemřel 3. března 2003 na následky nikdy nedoléčené plicní tachykardie. Jeho syn Christopher o něm po jeho smrti natočil film.