Na svět přišla Valentina Těreškovová

Moskva - První žena, která spatřila Zemi z oběžné dráhy, se narodila 6. března 1937 v rodině traktoristy a švadleny. Od mládí se amatérsky věnovala parašutismu a v roce 1960 byla přijata do oddílu kosmonautů. O poctu stát se tehdy první ženou ve vesmíru bojovalo v posledních fázích výběru pět kosmonautek.

S myšlenkou vyslat do vesmíru ženu si pohrával už v roce 1961 velitel sovětských kosmonautů generál Nikolaj Kamenin. Ačkoli jeho návrh zpočátku narážel na odpor, nakonec byl přijat. Sovětský vůdce Nikita Chruščov dospěl k názoru, že let první ženy do vesmíru by se mohl stát dalším úspěchem v nevyhlášené kosmické válce se Spojenými státy.

Do vesmíru se Těreškovová na palubě lodi Vostok 6 vydala 16. června 1963. Za 71 hodin letu Čajka obletěla osmačtyřicetkrát zeměkouli a během letu se na pět kilometrů přiblížila k Vostoku 5 s Valerijem Bykovským. Těreškovová si prý během letu stěžovala na únavu a na zdravotní problémy. Údajně měla potíže s plněním zadaných úkolů. Přistála 19. června 1963 asi 620 kilometrů od kazašské Karagandy.