Firma Bayer si nechala patentovat aspirin

Berlín - Aspirin je nejužívanějším lékem na světě. První průmyslově vyráběné léčivo si už v roce 1950 vysloužilo místo v Guinnessově knize rekordů jako nejrozšířenější lék proti bolesti. Mnozí jej nazývají "lékem století". Španělský filozof José Ortega y Gasset napsal, že moderní člověk žije "věk aspirinu". Tento lék nechyběl ani v lékárničce astronautů na Měsíci.

Každou sekundu spolkne na světě tento prášek 3 000 lidí. Ročně se vyrobí asi 100 miliard půlgramových aspirinových tablet. Kdyby se položily vedle sebe, ovinuly by zeměkouli pětadvacetkrát.

Základ léku aspirin, který se používá především při bolestech hlavy, namíchal poprvé 10. srpna 1897 mladý chemik Felix Hoffman. Vědec chtěl tehdy pomoci svému otci trpícímu revmatem. Hoffmanovi se záhy podařilo synteticky a v chemicky čisté podobě vyrobit spojením kyselin salicylové a octové kyselinu acetylsalicylovou (ASK). Účinky ASK byly vynikající. Firma Bayer si proto po farmakologických zkouškách 6. března 1899 nechala nový lék patentovat jako aspirin. Lék byl zprvu dodáván jako prášek, během tří let zavedla firma i tabletky rozpustné ve vodě.