Výroční zpráva Národní protidrogové centrály

Praha - Podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály zabavili policisté a celníci v roce 2007 osmkrát více kokainu než předchozí rok. Stouplo také množství objevené marihuany, množství zabaveného heroinu naopak kleslo. Kvůli podezření na zapojení do drogové činnosti policie loni dopadla 2031 lidí. Většina z nich byli Češi, sto třicet cizinci, převážně vietnamské, slovenské a nigerijské národnosti.

Heroin

Obchod s heroinem označil šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous za „setrvalý stav“. Za pozitivní ovšem považuje, že počet jeho uživatelů se po vysokých nárůstech v 90. letech už dále nezvyšuje. Do České republiky se droga dostává především tzv. balkánskou cestou. Původní zemí je většinou Afghánistán. V roce 2007 policie zabavila 20 kilogramů heroinu, což znamená pokles o téměř 8 kilogramů.

Kokain

Nelegální obchod s kokainem na našem území narůstá. Kokain se také podle Komorouse stává stále dostupnější drogou, neboť jeho cena klesá. Dostává se k nám nejčastěji z Ameriky přes Holandsko prostřednictvím drobných kanálů, například P. O. Boxů, takže jejich odhalení je poměrně těžké. Policisté loni zabavili 37,6 kilogramů kokainu, což je osmkrát více než v roce 2006.

Marihuana

Poptávka po marihuaně v České republice pořád trvá. Loni bylo zabaveno více než 122 kilogramů této omamné látky, rok předtím o něco více než 108 kilogramů.

Syntetické drogy

Dominantní postavení mezi syntetickými drogami má extáze, která se k nám dostává především z Nizozemska. Její užívání převládá na různých tanečních párty.

Vydáno pod