Tupolev Tu-128 absolvoval svůj první zkušební let

Moskva - Tupolev Tu-128, největší a nejtěžší záchytný stíhací letoun, jaký byl kdy zaveden do výzbroje armády, absolvoval svůj zkušební let 18. března 1961. Tato jednoúčelová přepadová stíhačka, určená k hlídkování ve velkých výškách v těch oblastech hranic Sovětského svazu, které nebyly chráněny řízenými střelami země-vzduch, měla dvoučlennou osádku, dva proudové motory o tahu po 7 425 kp a 10 000 kp s přídavným spalováním, rozměrný a výkonný radiolokátor.

Její hlavní výzbroj tvořily dvě řízené střely R-4 s radiolokačním a dvě s infračerveným naváděním. Celkem bylo vyrobeno 188 Tupolevů. V sedmdesátých letech došlo k jejich postupné modernizaci. Do těla stíhačky byl instalován nový radiolokátor, nové bloky pro spojení s pozemními naváděcími stanicemi, zesílené závěsníky pro rakety a nová moderní radiostanice R-846.

Ve výzbroji sovětské armády byly letouny od konce roku 1966 až do osmdesátých let, kdy byly postupně nahrazovány novými letouny MiG-31 a Su-27P. Poslední Tupolev Tu-128 byla vyřazen v roce 1992.