Česko dosud při mezinárodních arbitrážích přišlo přibližně o 12 miliard korun

Praha - Prohrané arbitráže dosud stály českou státní pokladnu přibližně 12 miliard korun. Necelých 11 miliard korun musela Česká republika zaplatit společnosti CME, o další blíže neurčenou částku přišla ve sporu se společností Nomura a 700 milionů korun na českém státu vysoudila společnost Eastern Sugar.

V současné době Česko vede mezinárodní spory o dalších zhruba 50 miliard korun. Pokračuje například spor s Diad Human, která již na státu vysoudila více než 320 milionů korun. 

Ukončené:

ARCELORMITTAL - Společnost ArcelorMittal, které patří největší tuzemská hutní firma ArcelorMittal Ostrava, vedla proti ČR dvě řízení. Jedna arbitráž o více než pět miliard korun se vedla kvůli tomu, že stát společnosti nevydal téměř 14 procent akcií ArcelorMittal Ostrava, ačkoli se k tomu zavázal v privatizační smlouvě. Akcie se nepřevedly kvůli sporu se společností Petrcíle. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) dnes uvedl, že ČR arbitráž vyhrála.

Druhá arbitráž byla loni v listopadu přerušena s ohledem na smírčí jednání, které obě strany vedou. V jejím rámci Mittal po Česku požadoval 20 miliard jako odškodnění za vyloučení z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel.

CME - Arbitráž se společností Ronalda Laudera, která financovala rozjezd televize Nova. Spory vypukly v létě 1999 poté, co se tehdejší šéf Novy Vladimír Železný rozešel ve zlém se svými zahraničními partnery. Pře vyústila ve tři arbitráže, stát figuroval ve dvou. Jednu ČR vyhrála, podle druhé ale musela společnosti CME zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocení její investice.

NOMURA - Bývalý vlastník 46 procent akcií zkrachovalé IPB zažaloval ČR kvůli nucené správě a prodeji banky ČSOB. Vláda podle Nomury porušila dohody o ochraně investic a Nomura za to požadovala až 40 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB. V roce 2006 ČR arbitráž s Nomurou prohrála, výše částky však nebyla určena. V listopadu 2006 pak ČR podepsala s Nomurou smír. Výše případného odškodného je předmětem jednání.

EASTERN SUGAR - Nizozemská cukrovarnická společnost Eastern Sugar B.V. chtěla po Česku 109 milionů eur (zhruba tři miliardy korun) jako náhradu za diskriminaci při přidělování produkčních kvót. V roce 2007 ČR arbitráž prohrála, náhrada byla ale stanovena na 25,4 milionu eur (asi 700 milionů korun).

PETRCÍLE - V roce 2004 prohrála ČR arbitráž s firmou Petrcíle o akcie Nové huti a měla jí zaplatit 2,05 miliardy korun. Rozhodnutí arbitráže poté potvrdil Městský soud v Praze, jehož výnos ale zrušil vrchní soud, a vrátil tak rozhodčí řízení na začátek. Arbitrážní spor za společnost Petrcíle podal v roce 2002 podnikatel Radim Masný, který firmu poté prodal kyperské společnosti Zuglite, za níž údajně stojí finančník Pavel Tykač. V květnu 2005 podala firma Petrcíle druhou žalobu o téměř šest miliard korun. Letos v lednu server Aktuálně uvedl, že stát ve sporu vyhrál a nemusí platit.

Neukončené:

DIAG HUMAN - Po prohrané arbitráži v prosinci 2002 musela ČR firmě zaplatit 326,6 milionu korun. Její majitel Josef Šťáva ale požaduje další miliardy korun. Spor vznikl začátkem 90. let, kdy ministerstvo zdravotnictví odmítlo ve výběrovém řízení na zpracování krevní plazmy firmu Diag Human.

EUROPEAN MEDIA VENTURES (EMV) - Arbitráž mezi EMV a ČR začala v srpnu 2005. Lucemburská společnost žaluje ČR kvůli investici do regionální televizní stanice TV3 v hodnotě 45 milionů dolarů (přes miliardu korun). Podle EMV byla investice poškozena nezákonným postupem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

FRONTIER PETROLEUM SERVICES - Kanadský investor dle Hospodářských novin požaduje 330 milionů korun (původní nárok investora) za to, že nedostal akcie letecké společnosti LET.

INVESMART - Společnost Invesmart žaluje ČR kvůli jejímu postupu při krachu Union banky o 250 milionů eur (sedm miliard korun).

PHOENIX ACTION - Za zadržování financí společnosti Benet, do níž izraelský žalobce investoval, požaduje firma dle Hospodářských novin zhruba 680 milionů korun (původní nárok investora). Řízení je přerušeno.